Apa Jiului, „destinatie finala” pentru gunoaie

Desi respecta standardele europene din punct de vedere chimic si biologic, raul Jiu este „sufocat” de deseurile aduse de afluenti.Principala sursa de poluare o reprezinta gropile de gunoi improvizate pe malurile cursurilor de apa care se varsa in Jiu.
jiu
Toate cursurile de apa care se varsa in Jiu, de la est la vest, reprezinta tot atatea surse de poluare pentru apa raului. Apele afluentilor aduc deseurile menajere pe care le aduna de la gropile de gunoi clandestine improvizate pe maluri.

Autoritatile din Valea Jiului, care au in administrare aceste cursuri de apa, spun ca demersurile lor pentru stoparea poluarii sunt zadarnice.

In municipiul Vulcan, localitate traversata de Jiul de Vest, administratia locala a inceput anul trecut punerea in aplicare a unui plan de monitorizare a paraielor care se varsa in rau. Scopul acestei actiuni era acela de a-i descoperi pe cei care depoziteaza ilegal deseurile in albiile paraielor sau pe malurile acestora.

„A fost demarata o actiune de salubrizare si de monitorizare, iar in urma ei au fost aplicate mai multe sanctiuni unor societati comerciale sau unor persoane fizice care depozitau gunoiul pe malul Jiului. S-au dat 10 sanctiuni, iar o firma prinsa in flagrant de inspectorii primariei a fost amendata cu 100.000 de lei pentru acest lucru. Este greu sa-i prinzi pe toti cei care arunca gunoiul sau il depoziteaza pe malul apei”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.

Ape curate pentru doua zile

La Petrosani, municipalitatea a aplicat, de asemenea, mai multe sanctiuni celor prinsi in flagrant. Totodata, reprezentantii primariei au avut mai multe actiuni de ecologizare a albiei Jiului de Est, raul care tranziteaza orasul.

La numai doua zile dupa ce gunoaiele au fost stranse si albia raului a fost ecologizata, paraul Maleia, care ajunge in Jiu, era deja „sufocat” de gunoaiele aruncate de localnicii care au gospodarii pe cursul apei. Oamenii au continuat sa arunce deseurile pe malurile apei sau in albia paraului, nefiind descurajati nici macar de amenzile date de cei de la primarie.

Sanctiuni fara succes

„Sanctiunile date de noi se pare ca au avut prea putin succes. Noi nu putem face educatie, ci doar putem da amenzi, ca o metoda de preventie. Amenzile nu sunt nici prea mari, dar nici prea mici, totul depinde insa de nivelul de civilizatie al unora dintre concetatenii nostri. Am derulat pana acum mai multe actiuni de ecologizare si inclusiv de paza a raului Jiu. Impreuna cu Politia Comunitara si cu cei de la Protectia Mediului am aplicat mai multe sanctiuni, dar in paralel am derulat si actiuni de constientizare a populatiei din zona”, spune Claudiu Cornea, viceprimarul municipiului Petrosani.

Potrivit acestuia, amenzile pentru persoanele fizice care arunca deseuri pe malurile cursurilor de apa sau in albiile acestora sunt de pana la 300 de lei.

Categoria intai de calitate

In ciuda faptului ca Jiul este poluat inca de la izvoare cu tone de deseuri menajere, ultimul raport de monitorizare arata ca apele raului sunt de cea mai buna calitate. Astfel, conform evaluarii facute de Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) pentru toate cursurile de apa din tara, bazinul hidrografic al Jiului are cele mai multe si cele mai lungi sectoare de rauri de calitate foarte buna din punct de vedere chimic si biologic.

Din cei aproximativ 1.600 de kilometri monitorizati de ANAR, aproape 1.200 se incadreaza in prima categorie de calitate – „foarte buna”. Alti peste 450 de kilometri au fost incadrati in cea de-a doua categorie – „buna”, care reprezinta standardul minim de calitate impus la nivelul Uniunii Europene.

Numai opt kilometri de apa din bazinul hidrografic al Jiului nu respecta normele europene de calitate, fiind inclusi in cea de-a cincea categorie – „proasta”.

Noi nu putem sa facem educatie, ci doar sa dam amenzi, care nu sunt nici prea mari, dar nici prea mici. Totul depinde insa de nivelul de civilizatie.
Claudiu Cornea
viceprimar Petrosani

Sanctiuni pentru poluatori

Amenzile pentru persoanele fizice care arunca deseuri pe malurile cursurilor de apa sau in albiile acestora sunt de pana la 300 de lei. Sanctiunile nu-i descurajeaza insa pe localnicii din Valea Jiului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *