Apar peturile ecologice?

Un nou tip de polimeri care se dezintegreaza in decurs de patru luni, solutia pentru tonele de deseuri din plastic.

In fiecare an, peste 30 de miliarde de sticle de peturi sunt aruncate in gropile de gunoi din SUA, creand un adevarat „munte” de probleme ecologice. Salvarea ar putea veni din laboratoarele de cercetare ale Universitatii de Stiinte si Tehnologie din Missouri, unde a fost creat plasticul care se degradeaza in decurs de patru luni dupa ce a fost aruncat.

Echipa de cercetare de la Missouri S&T lucreaza la fabricarea unei noi generatii de polimeri biodegradabili, cu scopul de a reduce tonele de resturi de plastic care sfarsesc anual in gropile de gunoi. Acest tip de plastic „bio” contine substante care pot fi absorbite de ecosisteme.

Prin combinarea si modificarea unei varietati de polimeri naturali si polimeri fabricati din petrol, cercetatorii incearca sa creeze un mixaj eficient care sa poata fi folosit in agricultura, in biomedicina sau in fabricarea peturilor.

Echipa de cercetatori, condusa de dr K.B. Lee, profesor de inginerie chimica la Missouri S&T, incearca sa imbunatateasca proprietatile plasticului biodegradabil pentru ca acesta sa fie folosit in fabricarea produselor de larg consum. Desi companiile vand deja polimeri biodegradabili, produsele sunt ori prea scumpe, ori de calitate redusa ori destinate unor aplicatii speciale. Cercetatorii incearca sa utilizeze materii prime bio, precum amidonul sau celuloza pentru a reduce costurile. Totodata, ei sunt interesati de glicerol, un produs important care rezulta din procesul de fabricare a biocombustibililor.

Rezultatul dezintegrarii: apa si CO2

O parte din noii polimeri incorporeaza resurse regenerabile, precum acidul polilactic care rezulta din fermentarea amidonului. Cercetatorii sunt foarte interesati de resursele regenerabile, deoarece eforturile lor sunt indreptate si catre biocombustibili.

„Diverse mecanisme chimice si biologice sunt responsabile de degradarea polimerilor. Spre exemplu, se stie ca acidul polilactic se va dezintegra in 45-60 de zile daca este supus fermentarii la temperaturi intre 50 si 60 de grade Celsius”, explica Mahin Shahlari, un student implicat in echipa de cercetare.

In procesul de dezintegrare a acidului polilactic, substanta reactioneaza cu apa pentru a se descompune in molecule, rezultand apa si CO2, adica apa minerala. In general, principalele produse finite ale dezintegrarii polimerilor sunt apa si dioxidul de carbon. „Acidul polilactic poate inlocui actualele peturi cu succes”, se arata increzator acesta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *