Aparegio promite de trei ani finalizarea statiei de epurare din Targu Jiu

Aparegio promite de trei ani finalizarea statiei de epurare din Targu Jiu
Aparegio promite de trei ani finalizarea statiei de epurare din Targu Jiu

Amenajarea unei statii de epurare conforme cu cerintele de mediu impuse de Comisia Europeana a dat batai de cap autoritatilor locale din Targu Jiu, dar mai ales celor de la Aparegio. Lucrarea in valoare de 17.5 de milioane de euro trebuia sa fie receptionata in 2012, insa nici acum, in 2015, nu este sigur faptul ca va fi pusa in functiune. Constructorul, o firma din Pitesti, a intrat in faliment, iar statia de captare a gazelor urat mirositoare nici nu a fost achizitionata. Noul sef al statiei, Ion Popescu, spune ca este posibil ca in semestrul al doilea al acestui an instalatia sa fie pornita, treptat, pe etape.

Apa menajera provenita de la cei peste 107.000 de locuitori si firme din Targu Jiu este deversata in Jiu dupa ce este epurata tot in instalatia veche ale statiei de epurare din municipiu. Asta pentru ca noua statie nu este functionala, desi conform proiectului lucrarile trebuiau receptionate inca de acum 3 ani. In fiecare an autoritatile spun ca avanseaza lucrarile, insa la fata locului lucrurile spun altceva.Statia nu este conforma, asta pentru ca problema legata de indepartarea gazelor urat mirositoare nu a fost rezolvata si nici nu sunt premise sa fie rezolvata prea curand. Nici echipamentele nu au fost montate in totalitate.

Conducerea Aparegio vorbeste de o economie din fondurile europene atrase la nivelul judetului Gorj prin care sa fie achizitionata aceasta statie de dezodorizare. Traian Patrascoiu, directorul societatii Aparegio, a spus ca in urmatoarea perioada vor fi scoase la licitatie lucrarile de realizare a acestei statii de indepartare a gazelor urat mirositoare, tocmai din acea economie. „Statia de epurare este realizata in proportie de 97%. Mai trebuiesc aduse echipamentele in vederea functionarii la capacitate si speram ca pana la sfarsitul acestui an, termenii sunt mai aspri un pic, adica ar trebui sa functioneze in semestrul II, dar eu sper ca pana la sfarsitul anului toate echipamentele care trebuiesc aduse din import sa fie montate si sa reusim sa o punem in functiune”, a declarat Traian Patrascoiu, directorul societatii Aparegio.

Ce lipseste pentru punerea in functiune

Initial, investitia a fost inceputa de un consortiu format din societatile Transim Grup Pitesti, SC Danex Consult SRL Bucuresti si SC Iteragro SRL Bucuresti. Pentru ca Transim Grup Pitesti a intrat in insolventa, Danex Consult SRL Bucuresti a preluat conducerea consortiului si lucreaza cu subcontractori pentru terminarea lucrarilor. Seful statiei, Ion Popescu, a spus ca s-ar putea lasa cu sanctiuni pentru ca nu a fost respectat graficul de lucrari. „Lucrarea are aprobare pana in luna noiembrie 2014, cu revizuirea graficelor de executie. Neterminandu-se lucrarile in noiembrie, unitatea va lua masuri de trecere la anumite sanctiuni in conditiile in care nu se justifica intarzierea cu lucrarile care mai trebuie facute pe aceasta statie. Sunt 4 elemente mari care trebuie realizate, montarea acelor vane stavilar, montare a debitmetrelor, acestea sunt procurate, montarea senzoristicii de pe circuitul apei si namolului. A patra problema care trebuia rezolvata era cu debitmetrul final, acolo unde nu mai e mult de lucru. La sfarsitul anului mai erau lucrari de 3.8 milioane de realizat”, a precizat Ion Popescu.

Popescu a mai spus ca statia este de fapt o uzina ce se intinde pe 4 hectare si ca cea care a fost realizata la Craiova a fost construita in 10 ani si abia in al 11-lea a fost pusa in functiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *