Deputatul PNL de Prahova Mircea Rosca a avertizat, marti, de la tribuna Parlamentului, ca firma prahoveana la care ar urma sa fie duse apele uzate de pe nava Flaminia, aflata in portul Constanta pentru decontaminare, nu are aviz de mediu pentru functionare.
“In ultima perioada, a fost acreditata ideea ca apele uzate ramase pe nava Flaminia in urma stingerii incendiului vor fi transportate la o firma din Prahova, unde ar urma sa fie epurate. Din informatiile pe care le detin, statia de epurare din judetul Prahova care ar urma sa proceseze aceste ape uzate nu beneficiaza de aviz de mediu pentru functionare, de aceea este vital pentru protectia mediului si a locuitorilor acestui judet ca autoritatile competente sa se asigure ca intreg procesul se desfasoara legal si cu respectarea cerintelor de mediu si de siguranta a populatiei. Nu vreau sa fiu inteles gresit, ca as incerca prin aceasta interventie publica sa iau apararea cuiva sau sa acopar pe cineva, doresc doar sa fac un apel catre toate entitatile statului cu responsabilitati directe in gestionarea acestui caz sa fie vigilente si sa se implice cu responsabilitate maxima in gestionarea acestei situatii. Ma adresez in principal oficialilor Ministerului Mediului, ai Garzii de Mediu, care sunt obligati sa monitorizeze procedurile de decontaminare a navei astfel incat sa nu existe niciun risc de mediu si pentru populatie, precum si autoritatilor locale din judetul Prahova care au datoria sa protejeze cetatenii acestui judet, primind in acest sens un mandat explicit din partea lor la ultimele scrutine electorale. Nu este un apel populist, imi doresc sa existe comunicare si decizii luate transparent in legatura cu acest subiect, pentru ca interesul public fata de acest caz este unul crescut.
La nivel de imagine, Romania a avut dupa anii 89, multe etichete pe nedrept puse. A existat un intreg foileton mediatic legat de ingroparea in Romania a deseurilor radioactive, nu vreau ca acest scenariu sa se repete si sa devenim din nou periferia Europei, iar judetul Parhova un punct toxic pe aceasta harta. De aceea, trebuie sa dovedim ca respectam legislatia europeana in domeniu, ca respectam bunele practici in materie de operatiuni de decontaminare a navelor si ne protejam si respectam cetatenii. Finalizarea cu succes a acestei operatiuni va reprezenta o carte de vizita importanta pentru Romania in relatiile cu partenerii externi. De aceea, consider un plus faptul ca specialistii nostri vor repara aceasta nava intr-un port romanesc”, a declarat deputatul Mircea Rosca