Apel mobilizare: vrem un specialist tehnocrat ca Secretar de Stat pentru deșeuri. Scrie-i lui Dan Barna.

2
18602

Mai multe organizații neguvernamentale de mediu ne-au transmis un apel de mobilizare, pe care îl redăm mai jos. Organizațiile încurajează cetățenii să transmită mesaje de susținere cu textul propus către co-președinții partidului USR PLUS care vor numi foarte curând reprezentanții acestui partid în câteva poziții cheie, în cadrul Ministerului Mediului, printre care și cea de Secretar de Stat.

Organizațiile încurajează cetățenii să scrie direct lui Dan Barna la [email protected], respectiv lui Dacian Cioloș la [email protected].

”Stimate domnule Dan Barna
Stimate domnule Dacian Cioloș,

Am aflat din presă că USR PLUS va desemna un secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului. Salutăm deschiderea declarată a Alianței de a numi inclusiv tehnocrați în posturi cheie pentru sănătatea mediului și a populației, dar și economia țării. 

În cazul în care veți desemna Secretarul de Stat pe domeniul managementului deșeurilor, având în vedere că la nivel european România are o reputație de codaș al reciclării, că râuri, păduri, pășuni întregi sunt sufocate cu deșeuri, că rata colectării separate este de doar 14%, deși ar fi trebuit să fie de cel puțin 50% potrivit legislației în vigoare, este nevoie de un specialist cu rezultate dovedite care să poată ajuta România să intre în rândul statelor europene și să evite infringementul din partea Comisiei Europene.  

Am identificat un unic specialist cu experiență integrată în domeniul gestionării deșeurilor în administrația publică locală, în domeniul privat și în ONG și cu studii de specialitate relevante (doctorand în reciclare).

Recomandăm să îl aveți în vedere pentru funcția de Secretar de Stat pe Sandor KÖRÖSFŐY, care și-a dovedit competențele în domeniile care privesc gestionarea deșeurilor: a coordonat activitățile Serviciului Public de Salubrizare al Orașului Târgu Lăpuș, unde a crescut rata de colectare separată de la 0% la 60%, ceea ce a dus la includerea orașului în rețeaua internațională Zero Waste Cities și a devenit un  exemplu de bună practică pentru comunitățile din România. Mai apoi, din poziția de director general al unei firme de salubritate a ridicat gradul de colectare separată de la 20% la 50% în mai puțin de 2 ani, în Odorheiu Secuiesc. 

În plus, Sandor KÖRÖSFŐY are studii de specialitate relevante, respectiv doctorand în reciclare la Universitatea Tehnică Cluj Napoca. A fost lector în proiecte de implementare a standardelor de management de mediu. 

Având în vedere mizele semnificative pentru România și cetățenii acesteia, ne punem speranța că veți evalua cu celeritate candidații, pe baza realizărilor concrete ale acestora și nu a apartenenței politice sau altor criterii care nu au făcut decât să frâneze dezvoltarea țării.”

ONG-uri semnatare: Agent Green, Zero Waste România, România în Tranziție, Food Waste Combat, Asociatia Clujul Sustenabil, Asociația Banca Regionala pentru Alimente Cluj, Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația Căși Sociale ACUM!, SOS-Societatea Organizată Sustenabil, Asociația Mini Mass, Asociația Mai Bine.

2 COMENTARII

  1. Mai sunt multi oameni buni in afara de dl Sandor care este profesionist, fara indoiala, dar dumnealui a lucrat cu numere mici. Nu zic …. poate lucra la fel de bine si cu nr mari, dar eu cred ca problema este pusa gresit.
    Conteaza si omul dar cel mai mult conteaza legislatia!
    Pe aceasta legislatie, unde poluatorul nu plateste cu adevarat, unde persoana fizica plateste foarte,foarte putin, unde logistica de colectare si tratare este cu doua generatii in urma numai un om nu poate face nimic.
    In acest domeniu trebuie o echipa- nu un om care sa conduca o echipa gata formata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.