Potrivit unui centralizator pe categorii de calitate a apelor din Romania, intocmit de catre Administratia Nationala Apele Romane, Jiul a fost in anul 2007 cea mai curata apa curgatoare din tara.

Astfel, raul care izvoraste din Valea Jiului are in total 1.593 de kilometri, din care peste 70% reprezinta apa de calitatea I. In schimb, cea mai proasta apa romaneasca poate fi gasita la malul Marii Negre, unde aceasta are in proportie covarsitoare doar calitatea a IV-a.

Faptul ca judetul Hunedoara are cele mai curate ape curgatoare din Romania se datoreaza in special reculului inregistrat de minerit si siderurgie. Astfel, Combinatul Siderurgic din Hunedoara abia daca mai exista, Combinatul din Calan a fost lichidat, la fel ca si unitatile miniere din judet, dar si din Valea Jiului.

Raportul de monitoring al Administratiei Na-tionale Apele Romane scoate in evidenta faptul ca, din cei 27.056 km de rauri monitorizati, 8.051 km (29,8%) sunt de clasa I de calitate, 12.565 km sunt de clasa a II-a (46,4%), 4.465 km (16,5%) sunt de clasa a III-a, 1.388 km (5,1%) de clasa a IV-a si 587 km (2,2%) de clasa a V-a. Fluviul Dunarea pe 599 km (55,7%) este de clasa I si 476 km (44,3%) sunt de clasa a II-a de calitate.

Monitoringul apelor uzate, evacuate in rauri din localitati scoate in evidenta marii poluatori, de exemplu: Bucuresti, Galati, Braila, Tulcea, Giurgiu, Turnu-Severin, Timisoara, Ploiesti, Targoviste, Bacau, Barlad, Vaslui, Suceava, Botosani, Husi, Timisoara. In 2006, 81% din volumul total de apa uzata provenita de la aglomerari a fost descarcat fara epurare in rauri, se mai arata in raport.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here