Topul dezastrelor

0
344

Amploarea calamitatilor naturale care au avut loc in anul precedent este pusa de specialisti pe seama schimbarilor climatice .

In 2007, numarul catastrofelor naturale a crescut cu 20 la suta fata de 2006, depasind pentru prima data pragul de 500, spune un raport dat publicitatii de reprezentantii Federatiei Internationale a Crucii Rosii. Inundatiile, vanturile puternice, incendiile provocate de seceta prelungita au provocat, in anul care tocmai s-a incheiat, moartea a mii de persoane.

Cel mai ucigator dezastru a fost Ciclonul Sidr, ce s-a abatut peste Golful Bengal la 15 noiembrie, care a provocat decesul a 3.256 de oameni, alti 880 fiind dati disparuti. Vantul a atins atunci 240 km/h, iar valurile aveau o inaltime de cel putin sase metri. In urma ciclonului, care a devastat coastele meridionale ale Bangladesh-ului, 4,7 milioane de persoane au fost sinistrate. Sidr a fost calificat drept cel mai cumplit ciclon care s-a abatut, in ultimii 20 de ani, asupra sudului Asiei.

Inundatiile provocate de Gange

Din cauza topirii ghetii himalayene si a ploilor musonice, fluviul Gange s-a revarsat asupra statului indian Bihar, iar un vapor care transporta aproximativ 100 de persoane a naufragiat, la 6 august. 11 persoane au reusit sa se salveze inotand, celelalte fiind purtate de ape. In ultima perioada, din cauza inundatiilor care au avut loc in aceasta regiune, mai mult de 10 milioane de persoane au fost nevoite sa migreze spre locuri mai sigure.

Pe locul trei se claseaza cutremurul care a lovit, la 15 august, sudul statului Peru. El a avut o intensitate de 7,7 grade pe scara Richter si a facut, conform cifrelor oficiale, 595 de morti, 318 disparuti si 320.000 de sinistrati.

Incendiile din Grecia

Incendiile cauzate de secetele prelungite si de temperaturile foarte ridicate au devastat Grecia in lunile iulie si august, provocand moartea a 77 de persoane. Pagubele materiale inregistrate in urma incendiilor s-au ridicat la 645 milioane de euro. 150.000 de hectare de padure si 24.000 de hectare cu plantatii de maslini au fost transformate in cenusa.

Ploi abundente in Vietnam

Podul aflat in constructie care ar fi trebuit sa fie cel mai mare din Vietnam s-a prabusit la 26 septembrie, provocand moartea a 54 de muncitori in santier. Cauza principala invocata de autoritatile vietnameze a fost reprezentata de ploile abundente care au cazut in regiune si care au slabit structura de rezistenta a podului, precum si fundatia acestuia.

Avalansa din Pakistan

Cel putin 40 de persoane au murit intre 31 martie si 2 aprilie din cauza avalansei care s-a napustit asupra Pakistanului. In urma catastrofei, mai multe sate din regiunea Chitral au ramas indoliate.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.