Apele transfrontaliere, verificate calitativ

0
434
Apele transfrontaliere, verificate
Apele transfrontaliere, verificate

Apele transfrontaliere, verificate
Apele transfrontaliere, verificate

Zilele acestea s-a intrunit subcomisia romano-ungara pentru a prezenta rezultatele analizelor de calitate a apei pe raurile care formeaza sau traverseaza frontiera intre cele doua state.

Evenimentul se desfasoara anual. Anul acesta subcomisia s-a intrunit pe teritoriul Romaniei, iar organizator a fost Administratia Bazinala de Apa Crisuri.

Agenda subcomisiei a cuprins teme precum evaluarea rezultatelor analizelor fizico-chimice si biologice pentru anul precedent, evaluarea activitatii de intercomparare intre laboratoare, poluarile accidentale cu efect transfrontalier precum si rezultatele armonizarii metodologiei de lucru privind indicatorii biologici.

Ape calitative

Conform prevederilor Regulamentului pentru urmarirea calitatii apelor pe raurile care formeaza sau traverseaza frontiera romano-ungara, expertii celor doua tari au efectuat recoltari de probe de apa, cu frecventa lunara, din raurile Tur, Somes, Crasna, Ier, Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb si Mures.

Rezultatele analizelor indicatorilor biologici in sectiunile de frontiera, au concluzionat ca  evaluarea finala a starii ecologice este identica in majoritatea cazurilor atat in Romania precum si a celor din Ungaria. Acolo unde au survenit diferente se datoreaza metodologiei de lucru care, la ora actuala este in curs de armonizare, spun expertii ABA Crisuri.

„Un aspect important, si care urmeaza dezbatut in primavara anului 2011 este armonizarea metodologiilor de prelevare, analiza si evaluare a sistemelor de clasificare din punct de vedere al indicatorilor biologici” a declarat  Magyari Maria, director tehnic ABA Crisuri. In ceea ce priveste poluarea accidentala, expertii subcomisiei au constat ca in anul precedent pe cursurile de apa in discutie nu s-au inregistrat poluari accidentale care sa afecteze frontiera romano-ungara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.