Apusenii Liberi: Transilvania, teren minat

Apusenii Liberi: Transilvania, teren minat
Apusenii Liberi: Transilvania, teren minat

Ziarul Apusenii Liberi dezvaluie in aceast numar informatii detaliate despre proiectele miniere din Transilvania, 30.000 de exemplare fiind distribuite in zona Muntilor Apuseni.

Tema centrala a editiei a patra a ziarului Campaniei Salvati Rosia Montana este reprezentata de noile proiecte miniere propuse in Transilvania, similare celui de la Rosia Montana. Astfel, au fost expuse neregulile si totala lipsa de transparenta cu care 13 noi proiecte de minerit parcurg cu repeziciune procedurile de avizare.

Desi proiectul de minerit de la Rosia Montana se bucura de o notorietate crescuta, celelate proiecte sunt tinute in mod intentionat departe de ochiul vigilent al societatii civile si al comunitatilor vizate. Atat autoritatile centrale reprezentate de Agentia Nationala de Reusurse Minerale, cat si cele locale, reprezentate de primariile si consiliile locale din zonele cu zacaminte in subsol, ascund informatii publice.

Apusenii Liberi prezinta informatii din rapoartele Mining Watch Romania, aducand in prim-plan proiectele miniere planificate in comunitati precum Certej, Baita-Craciunesti, Bolcana, Deva Muncel, Baia Mare, Camarzana Nord, Alunis Piatra Handal si Poprad, Baita Bihor, Nord Tincova, Brad, Rovina, Dealul Bratosin, Rosia Montana si Bucium. Rapoartele Mining Watch documenteaza stadiul fiecarui proiect in parte. Prin vizite in teren, articole din presa locala si informatii obtinute de la autoritatile locale prin cereri de informare sau acordate de instantele de judecata din Romania, sunt evocate intentiile industriei miniere. Tendintele de enclavizare legislativa a acestei industrii extrem de poluatoare, alaturi de atitudinea opaca a autoritatilor centrale si locale, ameninta cu transformarea Transilvaniei intr-o regiune a Europei ce va resimti din plin impactul mineritului cu cianuri.

Ziarul Apusenii Liberi este realizat exclusiv pe baza de voluntariat, iar tiparul este acoperit din donatiile primite de Asociatia Alburnus Maior si finantarea obtinuta de la fundatia germana Bewegungsstiftung. Activitatea de distributie a fost sustinuta de aproximativ 60 de voluntari ai Campaniei Salvati Rosia Montana.

Apusenii Liberi online:
www.apusenii-liberi.ro

Rapoartele Mining Watch Romania:

http://miningwatch.ro/rapoarte/

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente