Argumente in favoarea construirii de case pasive

Va prezentam in continuare cateva argumente care va pot determina sa luati o decizie inteleapta si sa investiti cu folos banii pentru construirea casei dumneavoastra:
casa pasiva
Cand e vorba de construit casa pasiva se pune in primul rand aceasta intrebare: este aceasta cu mult mai scumpa decat o casa clasica? Experienta germana si austriaca in domeniul constructiilor de case pasive arata ca acestea nu sunt cu mult mai scumpe decat o casa conventionala.

Exista intradevar niste costuri suplimentare (termoizolatie in plus, rame termoizolate pentru ferestre, geam triplu, sistemul de ventilatie special si implementarea etansarii perfecte a anvelopei locuintei), care de fapt sunt compensate de economiile obtinute prin eliminarea sistemului de incalzire. Pe de alta parte, costul facturii la energie va fi de 5 (cinci) pana la 10 (zece) ori mai mic decat la o casa conventionala.

Germanii si austriecii construiesc case pasive cu costuri de 0-15% mai mari in comparatie cu o casa conventionala, in functie de complexitatea design-ului locuintei. Daca insa comparam aceste costuri cu beneficiile unui consum foarte redus de energie (electrica) ulterior, avantajul este net in favoarea casei pasive. La acestea ar trebui sa adaugam si alte avantale vitale, cum ar fi: reducerea substantiala a emisiilor de carbon, confortul exceptional dat de aerul permanent proaspat din casa, lipsa dusumelelor si a peretilor reci iarna, lipsa excesului de caldura vara, lipsa prafului generator de alergii, etc.

Un alt avantaj incontestabil al construirii unei case pasive este calitatea materialelor, lipsa condensului si igrasiei, factori care prelungesc durata de viata a constructiei cu cateva zeci de ani comparativ cu o locuinta clasica. Este dificil de cuantificat acesti factori, dar este evident ca au un un impact important in viata celor ce locuiesc intr-o casa pasiva.

Un alt element de luat in calcul: viteza de constructie a casei este foarte mare, astfel incat investitia este amortizata mult mai repede decat la o constructie clasica, iar cantitatea de manopera se reduce semnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *