Disparitia lupilor din Alaska

1
2104

Specia initiala de lup gri din Alaska a disparut acum 12.000 de ani, iar cea de acum nu este decat o subspecie, arata o cercetare realizata la Universitatea din California.
lup
Cercetarea a implicat analizarea unor mostre de ADN, studierea compozitiei chimice a acestora si datarea cu carbon a lupilor pastrati la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturala. Rezultatele au fost comparate cu date de acelasi gen obtinute de la lupii care traiesc in prezent si au scos la iveala o mare diferenta, ceea ce a dus la concluzia ca cele doua animale sunt diferite din punct de vedere genetic.

„Specia originala de lup gri din Alaska a trait in permanenta de acum 45.000 de ani – probabil chiar si de mai devreme, insa datarea cu carbon nu permite stabilirea unei perioade mai inaintate decat aceasta -, pana acum aproxiativ 12.000 de ani”, explica Blaire Van Valkenburgh, profesor de ecologie si biologie evolutiva in cadrul UCLA. ”Aceasta specie nu seamana deloc cu specia moderna de lup din nordul Americii, Europa sau Asia”, a continuat el. Lupul gri de acum 12.000 de ani nu difera foarte mult din punctul de vedere al dimensiunilor de lupul gri care traieste in prezent in Alaska, insa avea dinti mai mari si muschi faciali mult mai puternici, fiind in stare sa ucida chiar si un bizon.

Ei sufereau in principal din cauza problemelor cu dantura. Profesorul a studiat fracturi de dinti si la alte animale preistorice, precum si la speciile de acum de lei, tigri, leoparzi si lupi. Se pare ca mamiferele stravechi de dimensiuni mari isi rupeau deseori dintii atunci cand se hraneau, in special pentru ca spargeau oasele prazii. Animalele din zilele noastre prefera in schimb sa smulga carnea, evitand oasele.

Inainte de aceasta cercetare, nu se stia daca lupii gri din Alaska sau din alte zone ale globului erau descendenti direct ai lupilor gri din Pleistocen, si nici daca aceasta specie a fost pierduta sau numai in pragul extinctiei in America de nord.

Sursa: Zooland

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.