Case din baloti de paie, fundatie din piatra naturala, tencuieli din pamant si var sau acoperisuri verzi din stuf sau sindrila, toate fac parte din propunerile putinelor firme de arhitectura ecologica din Romania, care aplica tehnici inovatoare de constructie folosind materiale naturale locale, scrie yahoo.news.
Desi cererea este inca mica, cei care activeaza in domeniu cred ca ideea caselor in armonie cu natura se potriveste foarte bine in tara noastra.
Arhitectura ecologica nu este un concept nou, la nivel mondial. Ea a fost promovata in Europa inca de acum 40 de ani, odata cu izbucnirea crizei petrolului, cand s-a pus serios problema consumului exagerat de energii conventionale pentru construirea de cladiri. Cladirile verzi a aparut in Germania acum 25 de ani, iar in ultimii ani si in tari precum Franta, Austria si Marea Britanie. Curentul a ajuns si in Romania, unde nu este inca foarte cunoscut, dar cererea este in crestere.
Grzegorz Gorski, un arhitect originar din Polonia si sotia sa romanca, Maria Rada Gorski, au venit sa proiecteze case eco in Romania, pentru ca aici „ar fi bine primita o astfel de idee, mai ales ca noi avem deja o traditie in acest gen de constructii”, a declarat Maria Gorski pentru transilvaniareporter.ro, portal care a publicat recent un articol ce trateaza pe larg aceasta tema.
Familia Gorski (alaturi de alte cateva firme din tara noastra) propune construirea de case din baloti de paie, potrivite nu doar pentru zonele de campie sau deal, ci si pentru munte. Astfel de case au aparut in secolul al XIX-lea, in SUA, si de atunci au facut inconjurul lumii. Balotii pot avea mai multe tipuri de intrebuintari: ei pot fi folositi ca umplutura a peretilor, la casele cu structura din lemn, ca elemente structurale de rezistenta, care suporta greutatea acoperisului, dar si pentru izolarea termica a acoperisului, fiind apoi acoperiti cu tigla sau cu stuf si sindrila. Ca element de modernitate al arhitecturii eco, de multe ori, astfel de case beneficiaza si de structuri ce le asigura independenta energetica.
In prezent sunt in jur de 20.000 de case eco in lume, dintre care 10 si in Romania. Potrivit specialistilor, o casa din baloti de paie ofera izolare termica si fonica ridicata, un mediu de viata sanatos si presupune costuri reduse. De exemplu, un cuplu de tineri din Turda a reusit sa isi ridice, in aceasta toamna, propria casa din baloti de paie de grau, aproape independenta din punct de vedere energetic (dotata cu celule fotovoltaice, un sistem de colecteaza apa de ploaie, cu acoperis si pardoseala extrem de bine izolate), cu numai 15.000 de euro.