Armata franceza si-a folosit propriii soldati in teste nucleare pentru a verifica efectul radiatiilor

0
393
Ziua interna?ional? pentru prevenirea exploat?rii mediului în timp de r?zboi ?i conflicte armate

Un document secret publicat de ziarul „Le Parisien” scoate la lumina testele nucleare efectuate de Franta in desertul Sahara, intre anii 1960 – 1966. Potrivit documentului, armata franceza a provocat explozii nucleare in Algeria, pentru a testa impactul radiatiilor asupra omului. Soldati francezi si din Legiunea Straina au fost folositi pe post de cobai.armata franceza

Influentati de infangerea suferita de Vietnam in batalia de la Dien Bien Phu, in 1954 francezii isi creeaza propriul program nuclear, primul test (din cele 17) fiind efectuat in 1960.

In acea zi, 300 de soldati au participat la experiment. Unora dintre ei li s-a ordonat sa se apropie la o distanta de 700 de metri, fara a purta altceva decat uniforma militara. Unul dintre soldatii martori la eveniment a declarat ziarului „Le Parisien” ca nu puteau face altceva decat sa urmeze ordinele si ca oficialii stiau de pericolul la care erau expusi, dar nu i-au avertizat pe soldati.

Scopul acestor teste a fost de a „studia efectele fizice si psihice create de armele atomice asupra omului, elemente necesare pentru a se pregati de atacuri moderne”.

Contactat de jurnalisti, ministrul francez al Apararii, Herve Morin, a declarat ca nivelul radiatiilor la care au fost expusi soldatii a fost unul scazut. Cu toate acestea, ziarul dezvaluie faptul ca aceste „mici doze” le-au provocat soldatilor boli incurabile. O treime dintre soldati s-au imbolnavit de cancer si doar o parte dintre ei vor beneficia de despagubiri, prevazute de o lege semnata de curand. Aceasta lege prevede ca numai cei care nu au fumat vor avea dreptul la compensatie.

Potrivit informatiilor oficiale, 150.000 de soldati au participat la teste, iar zeci de mii de localnici au avut de suferit atat de pe urma radiatiilor, cat si din cauza mutarii fortate.

Intre timp, nivelul radiatiilor din unele zone in care s-au efectuat experimentele este de 22 de ori mai mare decat nivelul normal. Potrivit Pravda, oficialii algerieni intentioneaza sa ceara Frantei sa construiasca spitale pentru a trata victimele. Cerinta ar fi greu de ignorat, in conditiile in care companiile de electricitate franceze sunt dependente de petrolul si gazele Algeriei. In cazul unui refuz, depozitele ar putea fi transferate catre concurenta.

Acum, ca secretul a fost deconspirat, Franta ar putea fi pusa in situatia de a plati, atat pentru proprii soldati, cat si pentru localnicii din zona de teste. In plus, eliberarea acestui raport ar putea crea probleme de natura diplomatica, in primul rand, intre Algeria si Polinezia Franceza, tari intre care exista neintelegeri cu privire la consecintele testelor nucleare asupra mediului.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.