Armenis ar putea fi primul „sat al zimbrilor” din Europa

0
670
Aproximativ 20 de zimbri vor fi aduşi în mai în Munţii Ţarcu
Armenis ar putea fi primul „sat al zimbrilor” din Europa
Armenis ar putea fi primul „sat al zimbrilor” din Europa

Dupa sute de ani, zimbrii se intorc la Armenis. 17 exemplare vor fi aduse luna aceasta din diferite centre de reproducere din Europa: Suedia, Germania, Italia, Belgia si Elvetia. Dupa o perioada de adaptare, acestea vor fi eliberate in mediul natural, intr-o rezervatie de aproximativ 160 de hectare. Zimbrii vor fi promovati ca o atractie turistica, in comuna Armenis, comuna din imediata vecinatate, va exista un centru de vizitare a zimbrilor, care va gazdui materiale informative si activitati dedicate mediului inconjurator.

Initial, animalele ar fi trebuit sa fie aduse, in toamna anului trecut, in urma unui protocol incheiat intre administratia locala si organizatia World Wide Fund for Nature Romania. Intarzierea a fost cauzata de finalizarea documentatiei necesare si de amenajarea tarcurilor. Finantarea proiectului este asigurata de World Wide Fund for Nature Romania, in timp ce terenul necesar este pus la dispozitie de Primaria Armenis si Ocolul Silvic Teregova.

Rezervatia de zimbrii din judetul Caras-Severin va fi cea de-a cincea din tara si singura din vestul Romaniei. Zimbrii au trait in comuna Armenis, zona Plopu acum sute de ani, in salbaticie. Dupa uciderea ultimului exemplar din Transilvania, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, aproape 150 de ani in Romania nu au mai existat animale din aceasta specie. Refacerea populatiei de zimbru din Romania a inceput in anul 1958, cand o pereche a fost adusa din Polonia in padurea Slivut – Hateg, din judetul Hunedoara. Rezervatii de zimbri mai exista in judetele Neamt, Dambovita si Brasov. In lume traiesc 5.046 zimbri, dar numai 3,403 sunt in cirezi libere sau in regim de semi-libertate. Zimbrul este astazi o specie mai rara decat rinocerul negru.

Organizatia World Wide Fund for Nature Romania spune ca va fi cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodata in Europa. (Mirabela Afronie)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.