Presedintele PER Galati, Eugen Stamate, a transmis o scrisoare deschisa presei in care doreste ca prin intermediul acesteia sa primeasca o serie de raspunsuri in ceea ce priveste modul in care au fost realizate doua indiguiri in judetul Galati, pe care acesta le considera a fi „asasinate ecologice”. Primul dig vizat este digul de incorsetare Brates, in scrisoarea deschisa precizandu-se ca lacul Brates era in anul 1962 unul din cele mai intinse lacuri din tara, avand o suprafata de 7.420 de hectare si o adancime medie de 3 metri, fiind o importanta baza de pescuit. „In anul 2013 lacul Brates este o baltoaca colmatata de numai 2.100 ha, situata in conul de dejectie Chineja. Mutilarea luciului de apa si blocarea canalului Ghimia, de alimentare din Dunare prin Prut, au fost «realizate» in urma cu patru decenii. In aceasta lupta cu natura s-a castigat un polder de 5.000 ha iar microclimatul galatean a pierdut 35 milioane metri cubi pe an din evaporare, cat o Dunare medie ce curge la Galati timp de 5.380 secunde. S-a mai pierdut si importanta baza de pescuit. Vrem sa se stie ca in prezent nu avem sperante pentru o reconstructie ecologica”, declara Eugen Stamate.
Un al doilea dig care a atras atentia ecologistilor este digul Badalan de la Cotul Pisicii, unde acestia vor reconstructia ecologica pe o suprafata de 1.200 de hectare de la Cotul Pisicii. „Solutia noastra, prezentata Guvernului Tariceanu in anul 2007, era de reducere a inaltimii si de transformare in dig submersibil. Echipa din Olanda care a analizat viitura din 2006 pe Dunare a stabilit ca acest avorton a ridicat nivelul apei cu 6 cm la Braila, cu 7,5 cm la Galati si cu 3 cm la Grindu. In consecinta, a propus relocarea la terasamentul soselei Galati-Giurgiulesti, asa cum ii statea bine in anul 1965. Tot echipa din Olanda a propus pe teritoriul judetului Tulcea un canal de inundatii, de deversare, la sud de Grindu, care sa reduca nivelul Dunarii cu inca 11,5 cm la Braila, cu 13 cm la Galati si cu 12 cm la Grindu. Prin urmare, Dunarea nu desparte judetele Braila, Galati si Tulcea, daca vorbim serios despre Regiunea 2 (Sud – Est). Noi am aratat cat de mult s-a gresit. Vrem sa stim numele institutiilor si numele proiectantilor, anul in care au fost finalizate digurile si continutul memoriilor justificative”, solicita liderul PER Galati.
Este greu de inteles de ce liderul PER Galati apeleaza la ajutorul mass media pentru a afla niste raspunsuri legate de anumite teme care il preocupa, desi in mod firesc ar fi trebuit sa faca cercetari si sa gaseasca si sa prezinte public motivatiile care au stat la baza luarii unor decizii, pe marginea carora noi nu ne putem pronunta daca au fost sau nu „asasinate ecologice”.