Asociatia Aburnus Maior si Teatrul Gong Sibiu va invita vineri, 24 februarie, orele 18.00 la vernisajul expozitiei foto „Rosia Montana te cheama!”

Asociatia Aburnus Maior si Teatrul Gong Sibiu va invita vineri, 24 februarie, orele 18.00 la vernisajul expozitiei foto "Rosia Montana te cheama!"

Fotografiile expuse apartin fotografului clujean Sebastian Florian. Sebastian face fotografie din pasiune, dupa ce a lasat in urma o cariera de aproape 10 de ani in IT/software pentru a-si urma chemarea. In ultimele luni, a petrecut mai bine de sase saptamani in Rosia Montana, pe parcursul a trei anotimpuri, incercind sa o surprinda in imagini si sa o inteleaga.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1881 de ani. Numele localitatii Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia Montana, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Rosiei Montane se regasesc zeci de case si gospodarii declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectura si vechimea constructiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale si o rezervatie arheologica, toate amenintate cu distrugerea de catre propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mina aurifera de suprafata din Europa.

Sebastian Florian te invita sa vezi imaginile aduse din Rosia, iar apoi sa-ti faci timp sa mergi acolo, sa vorbesti cu oamenii, sa bati cu piciorul locurile, sa te odihnesti pe iarba in umbra unei biserici si apoi sa-ti citesti sufletul si sa vezi ce-ti spune: Rosia Montana te cheama!

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 24 februarie – 20 martie la Teatrul Gong Sibiu, intre orele 10.00- 18.00.
Intrarea este libera.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente