Asociatia Crescatorilor de Albine (ACA) din Romania
Asociatia Crescatorilor de Albine (ACA) din Romania este cea mai mare organizatie asociativa din lume, ca nivel de organizare, a declarat presedintele organizatiei, Ioan Fetea.
„Cand asociatia a implinit 50 de ani, unii guvernanti romani au aflat in Germania, la un targ international, ca in Romania exista ‘cea mai mare organizatie a apicultorilor din lume’. Desi sunt peste 80.000 de apicultori in tara, membri ai asociatiei inscrisi sunt 17.000”, a precizat Fetea.
Acesta a subliniat profesionalizarea apicultorilor romani, precum si extinderea bazei lor materiale. Daca pana in 1989, o stupina avea 50-100 de stupi, in prezent sunt crescatori care au peste 500-600 de familii. A crescut si dotarea materiala, cu extractoare cu centrifugi electrice si alte ustensile performante. Chiar daca in Romania sunt, in prezent, peste un milion de familii de albine inregistrate, potentialul nostru melifer poate sustine peste doua-trei milioane de familii de albine.
Deoarece doreste o mai mare vizibilitate a organizatiei, presedintele ACA intentioneaza sa organizeze, anual, o intalnire cu toti specialistii din Apimondia, pe platforma Baneasa, care sa se constituie intr-un targ national si international cu produse apicole, foarte cautate si apreciate de populatie.
Problemele domeniului sunt multe, dar, in principiu, spune Fetea, trebuie sa avem grija de natura, sa facem impaduriri, sa infiintam culturi nectarifere, sa nu importam hibrizi care nu au nevoie de albine, sa existe un control al soiurilor si hibrizilor care se importa. De asemenea, sa se acorde atentie si matcilor care se aduc in tara, cel mai adesea “in geanta”. ”Noi avem Apis melifica carpatica, una dintre cele mai linistite si mai productive albine care exista si nu este nevoie sa ne distrugem materialul genetic”, a subliniat Fetea, mentionand si faptul pozitiv ca albina este singura specie care are o lege a ei, Lega 89/1998.
Avand un patrimoniu propriu si cu un circuit integrat, ACA din Romania organizeaza si asigura atat partea profesionala, respectiv cursurile pentru apicultori, cat si mijloacele tehnice si de productie cu material biologic, medicamente, toate fiind produse in reteaua proprie. De asemenea, asigura achizitia tuturor produselor apicole – miere, polen, propolis, laptisor, venin de albine, prelucrate si ambalate prin combinatul national de apicultura din Bucuresti. Filiale si magazine ale apicultorilor exista in toate judetele din tara.
Pe platforma Baneasa, functioneaza si Institutul National de Cercetare care colaboreaza cu Academia Romana si care are cercetatori pe toata problematica cresterii albinelor, in circuitul albina-om-natura.