Solutiile arhitectilor pentru dezvoltarea mediului rural

  0
  496
  Solutiile arhitectilor pentru dezvoltarea mediului rural
  Solutiile arhitectilor pentru dezvoltarea mediului rural

  Mediul rural din tara noastra este caracterizat, cu precadere, prin deficitul accentuat semnalat in ceea ce priveste infrastructura si utilitatile. Chiar daca actualmente in majoritatea regiunilor se observa elemente ce tin de autenticitatea satului romanesc, exista riscul ca, fara o implicare a autoritatilor, aceasta trasatura definitorie sa fie diluata de edificarea unor noi tipuri de constructii care nu respecta specificul zonei. “Fara o implicare responsabila a autoritatilor, vor fi pierdute irecuperabil si micile oaze de sat autentic romanesc, in conditiile in care numeroase persoane care lucreaza in strainatate prefera sa-si construiasca locuinte tot mai opulente, fara sa respecte specificul zonei.

  Pentru a ajunge cu adevarat la nivel european, avem nevoie disperata de educatie reala”, avertizeaza arh. Mihail Boboia, administrator al biroului Iso Proiect, din Bucuresti. In opinia sa, daca nu va fi initiata cat mai curand implementarea unor proiecte majore de infrastructura, de stimulare a investitiilor si de incurajare a micilor intreprinzatori, nu se va observa nicio imbunatatire. “Referindu-ma la mediul rural, pentru a ajuta dezvoltarea acestuia, se impune extinderea infrastructurii si a utilitatilor necesare (canalizare, alimentare cu apa curenta etc.). Un alt aspect important este aducerea unitatilor de invatamant prescolar si scolar la un nivel adecvat secolului XXI. Proiectele actuale derulate de autoritati trebuie evident sa fie mai numeroase, pentru a se asigura recuperarea diferentelor care se pot constata foarte usor, printr-o simpla comparare intre mediul rural si cel urban”, considera si arh. Alexandru-Christian Ignatel, coordonatorul BIA omonim, din Iasi. De asemenea, potrivit arh. Serban Tomita, administratorul BIA omonim, din Sibiu, in mediul rural trebuie incurajate mai mult turismul si promovarea specificului zonei, prin constructii traditionale. Un aspect important, inainte de demararea oricarui tip de investitii, il reprezinta realizarea retelelor edilitare si a infrastructurii.

  Aceeasi opinie este sustinuta si de Randy Tharp, managing director al Epstein Architecture & Engineering, care subliniaza ca „exista o multime de exigente acute care au in vedere infrastructura, cum ar fi tratarea apei si a celei reziduale, drumuri, retele de utilitati”. Totodata, „dezvoltarea acestora reprezinta o parte esentiala a progresului zonelor rurale. Modificarile respective sunt vitale atat pentru a indeplini nevoile de baza, cat si pentru a permite cresterea potentialului comercial si industrial in mediul rural”, precizeaza Randy Tharp. Toate aceste directii de urmat nu se pot realiza insa fara o politica centralizata si fara planuri clare. „Sunt necesare cu precadere planurile urbanistice generale, pentru ca primariile locale sa aiba un instrument de lucru util potentialilor investitori”, evidentiaza arh. Laura Ioana Baurda, administratorul BIA omonim, din Alba Iulia.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.