Asociatia pentru hrana sanatoasa

In Bucuresti se pun bazele primei asociatii de consumatori eco din Romania. Scopul acesteia este de a facilita accesul membrilor la alimente si produse agricole ecologice.

Pentru ca magazinele care vand alimente ecologice sunt inca foarte putine, iar legumele si fructele bio proas-pete sunt inexistente pe piata, mai multi consumatori din Bucuresti au decis sa ia taurul de coarne: isi fac o aso-cia-tie nonprofit prin care sa-si aduca singuri produsele mult ravnite. „Fiind consumatori bio, ne-am gandit sa facem ceva, pentru ca nu gasim in magazine produsele pe care ni le dorim. Proiectul aso-ciatiei este inca in fasa. Deocamdata purtam discutii cu produ-catorii, dar si cu cei care vor sa faca parte din aceasta asociatie”, ne-a declarat Valentin Barbu, unul dintre initiatorii acestui proiect.

Planul este urmatorul: consumatorii – membri ai asociatiei – spun ce produse bio doresc si in ce cantitate, iar reprezentantii asociatiei iau legatura cu producatori din toate colturile tarii si aduc aceste produse. Pe langa avantajul de a putea cumpara ceea ce isi doresc, fara prea mare efort si fara sincope in aprovizionare, membrii asociatiei vor sti exact de unde provine marfa, vor avea certitudinea calitatii si, foarte important, vor plati un pret mai mic decat la magazin.

PRODUSE. La ora actuala sunt circa 100 de po-tentiali membri ai asociatiei – rude si prieteni ai initiatorilor -, ne-a spus Valentin Barbu. In ceea ce priveste furnizorii, se poarta discutii cu producatori ecologici din zona Sibiului, Devei, Aradului si din Timis. Dar lista ramane deschisa. „Ne intereseaza sa aducem cereale – grau, secara -, dar vrem foarte mult sa facem rost de legume proaspete, fructe, iaurt, branza si lapte”, ne-a spus Barbu.

PLAN. El a precizat ca, daca lucrurile merg bine, teoretic intr-o luna, o luna si jumatate asociatia va fi gata si se va pune pe treaba. Pentru cei interesati sa devina membri, va exista o pagina de internet unde vor gasi datele de contact ale aso-ciatiei si oferta.

Stimulente pentru producatori

Sistemul asociatiilor de consumatori ecologici este bine dezvoltat in America si in vestul Eu-ropei. In Occident, unele asociatii au si propriile retele de magazine in care practica „preturi fara pro-fit”. Mai mult, aceste asociatii pun foarte mare accent pe produ-catorii bio locali. Lucru care s-ar putea intampla si la noi. Daca asociatia consumatorilor din Bucuresti va avea succes, tot mai multi producatori din jurul Ca-pitalei ar putea fi stimulati sa se apuce de agricul-tu-ra ecologica, ne-a decla-rat Marius Gabor, administratorul Petras Bio. El a explicat ca daca produ-ca-torii din zona vor vedea ca exista o cerere sigura pentru legume bio, de exemplu, se vor reorienta spre legumicultura ecologica.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *