Harghita: Amenzi pentru situri NATURA 2000

Inspectorii Garzii de Mediu Harghita au aplicat sanctiuni se-vere agentilor economici care des-fasoara activitati in siturile Natura 2000 si nu respecta legislatia de mediu. Seful Garzii de Mediu Harghita Abos Gabriel a declarat pentru Rompres ca pe tot parcursul lunii martie s-au efectuat con-troa-le in zonele Tihovul Mohos-La-cul Sfanta Ana, Tinovul Fan-ta-na cu Brazi, Cheile Bicazului-Has-mas si Cheile Varghisului.

CONTROALE PESTE CON-TROALE. Ins-pectorii de mediu au vrut sa vada in ce masura este respectata legis-la-tia in domeniu de cei care des-fa-soara activitati economice in zona. Au fost controlati zece agenti econo-mici din domeniul turistic si au fost descoperite nereguli serioase. Abos Gabriel a precizat ca s-au apli-cat doua amenzi, in valoare to-tala de 80 mii lei, s-a suspendat temporar activitatea a trei firme si s-a aplicat un avertisment. In toa-te ca-zurile mentionate nu se re-s-pectau autorizatiile sau acordurile de mediu. De asemenea, s-au facut trei sesizari penale din cauza ca, in zona Lacu Rosu, se efectuau lu-crari de constructii fara acord de mediu. Comisarul-sef al Garzii de Mediu a avertizat ca aceste controale vor continua si toti cei care incalca legislatia de mediu vor raspunde potrivit legii.

18 ARII PROTEJATE. Reteaua ecologica Natura 2000 cu-prinde, in judetul Harghita, peste 120 de mii de hectare, pe care se afla 18 arii protejate. In urma studiilor de specialitate efectuate de diferite institutii si ONG-uri din judet au fost identificate peste 25 de tipuri de habitate de interes co-munitar. In cadrul acestora au ne-voie de protectie speciala 14 spe-cii de mamifere, 40 de specii de pa-sari, cate cinci specii de amfi-bieni, reptile si pesti, 7 specii de ne-vertebrate, precum si 5 specii de plante. Printre cele 18 situri in-cluse in reteaua ecologica Natura 2000 se numara zone extrem de vizitate de turistii din tara si din intreaga lume. Este vorba de Ti-novul Mohos – Lacul Sfanta Ana, Cheile Bicazului – Hasmas, zona Harghita – Madaras, Toplita – Scaunul Rotund Borsec sau Depresiunile si Muntii Ciucului si al Giurgeului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *