Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul taranilor ecologici si traditionali”, cu sediul la Cluj Napoca, a fost acceptata ca membra in Via Campesina Europa. „Via Campesina”, sau in romaneste „Calea taraneasca” este Confederatia Internationala a taranilor, avand reprezentare pe toate continentele. Eco Ruralis este prima asociatie membra din Romania si din Europa Centrala si de Est. in cadrul Via Campesina, Eco Ruralis va sustine viziunea micilor tarani romani si est europeni si va promova conceptul de Suveranitate Alimentara.
Asociatia Eco Ruralis a devenit membra a Via Campesina Europa prin vot unanim, cu ocazia Adunarii Generale europene care a avut loc in 15-17 februarie, la Novain la Niueve, Belgia. Eco Ruralis are statut de membru candidat pentru un an de zile, urmand ca in 2012 sa devina membru cu drepturi depline.
Via Campesina este Confederatia Internationala a taranilor, fondata la inceputul anilor ’80 de o coalitie de organizatii taranesti din America Latina, Asia si Europa. In Europa a fost cunoscuta drept Coordonarea Europeana a Micilor Fermieri din 1986 pana in 2008, cand a preluat numele actual – Via Campesina Europa. Via Campesina Europa declara: „Obiectivul nostru principal este lupta produse alimentare si politici agricole bazate pe mai multa legitimitate, corectitudine, solidaritate si durabilitate, necesare in Europa pentru a asigura securitatea alimentara, siguranta alimentara, sanatatea publica, ocuparea fortei de munca in zonele rurale si pentru a aborda problemele legate de criza alimentara globala si schimbarile climatice „(www.eurovia.org).
Ca si organizatie membra a Via Campesina, Eco Ruralis sustine punctele de vedere ale taranilor romani in miscarea internationala, asigurandu-va ca vocile romanesti sunt auzite in dezbaterile despre politicile agricole mondiale, cum ar fi cele organizate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si dezbaterile in curs de desfasurare cu privire la politica agricola comuna a Uniunii Europene. Co-presedintele Eco Ruralis, Willy Schuster, reprezinta Europa de Est si Via Campesina ca parte a unui grup de lucru FAO privind drepturile taranilor si politicile agricole globale.
Eco Ruralis isi propune de asemenea sa promoveze conceptul de suveranitate alimentara in Romania pentru politica agricola romaneasca. Miscarea pentru suveranitate alimentara a fost initiata de Via Campesina in 1996. Prin suveranitate alimentara intelegem „dreptul oamenilor de a-si defini propriile sisteme de hrana, agricultura, cresterea animalelor si pescuit, fara a abuza drepturile oamenilor din tarile din lumea a treia.” Eco Ruralis promoveaza suveranitatea alimentara ca o baza pentru toate politicile agricole la nivelul UE, la nivel national romanesc si la nivel local. Politicile actuale sunt in mare masura create pentru privarea fermierilor din aceste drepturi si situatia trebuie sa fie inversata. Ca parte a acestei viziuni, Eco Ruralis este impotriva agrobusiness-ului care acapareaza teren agricol in scopul de a dezvolta produse alimentare pentru export. De asemenea, Eco Ruralis este impotriva utilizarii organismelor modificate genetic in agricultura si brevetarii/patentarii semintelor de catre corporatii deoarece reprezinta o amenintare existentiala pentru taranii romani. Noi aparam pentru tarani dreptul de a reproduce si reutiliza seminte traditionale, iar pentru consumatori dreptul de a putea sa cumpere produse alimentare la pietele locale, direct de la producatori. Politicile agricole trebuie sa puna taranii pe primul plan!
Cu sinceritate,
Willy Schuster
taran, Co-Presedinte – Asociatia Eco Ruralis