Astra Film Fest, eco si cu povesti la malul marii

Astra Film Fest, eco si cu povesti la malul marii

Cu o selectie de optzeci de filme documentare din douazeci si cinci de tari, care vor rula timp de o saptamina la Sibiu, Astra Film Festival ne promite o editie care va pune accentul pe ecologie si ne va spune povesti in diferite limbi despre Romania si despre Marea Neagra.
Astra Film Festival, considerat cel mai important eveniment din lumea filmului documentar din Europa Centrala si de Est, va avea loc la Sibiu intre 15 si 21 octombrie. Filmele vor rula in patru sectiuni competitionale: International, EcocinematogrAFF, Romania si Student Docs. Pentru intrarea in competitie fusesera inscrise peste o mie de filme din 54 de tari.

La AFF 2012 vor fi proiectate in total optzeci de filme de non-fictiune, reprezentind filmele din competitie plus cele prezentate in sectiunile speciale: Astra Film Junior, Made in Romania, Panel Doc-Investigational, DocStories si altele.

In afara proiectiilor de filme, editia 2012 cuprinde expozitii de fotografie, concerte, workshop-uri si o serie de masterclass-uri cu invitati din elita producatorilor si regizorilor de film documentar din lume.

Made in Romania, la bloc, la munca si la cersit

Ca la fiecare editie, pe ecranele Astra Film Festival vor fi povestite, in diferite stiluri cinematografice, si realitatile romanesti. Prin filmele care ruleaza la Sibiu se contureaza o imagine foarte diversa a Romaniei de azi, spun organizatorii. Iata citeva dintre subiectele abordate: tineri in primele lor zile de libertate dupa ani de detentie (Turn Off the Lights de Ivana Mladenoviµ), viata unei tinere rome cersetoare, de-a lungul unui an, in Helsinki (Helping Mihaela de Hanna Maylett), framintarile Sumnei, o fata de 20 de ani din Israel, care isi cauta mama biologica in Bucuresti (Sumna’s Letter de Hadar Kleinman-Zadock).

O poveste despre romanii care merg la munca in Spania, spusa din perspectiva a doua fete dintr-un sat din Maramures, este filmul Aici… adica acolo, al regizoarei Laura Capatana-Juller, difuzat in premiera la festivalul sibian. Filmul Common Ground, o productie belgiana din 2012, prezinta viata la bloc a romanilor, surprinsa cu camera observationala a lui Anne Schiltz si Charlotte Gregoire.

De asemenea, spectatorii vor putea urmari o serie de documentare-portret, printre care se numara Doina groparilor de Pavel Cuzuioc, Gutuiul japonez de Mara Trifu, Noosfera de Artchil Khetagouri si Ileana Stanculescu, Vorbitor de Radu Muntean si Alexandru Baciu.

Festivalul va include o sectiune-portret Laurentiu Damian, in care se prezinta in premiera cele mai recente filme ale regizorului: Corpus si Intr-o furtuna. Insula.

Ecocinematograf – alimente si deseuri

Sectiunea EcocinematogrAFF, care a fost intiata anul trecut si s-a bucurat de mare succes, aduce o serie consistenta de documentare care abordeaza teme precum poluarea, mutilarea naturii de catre colosii industriali, alimentele modificate genetic si deseurile nebiodegradabile.

Problemele mediului inconjurator vor fi dezbatute prin intermediul unor filme semnate de regizori romani si internationali: de la controversatul proiect al exploatarii cu cianuri de la Rosia Montana la soarta cailor salbatici din Delta Dunarii (Gone Wild de Dan Curean) si de la efectul pesticidelor asupra intinderilor arctice la problemele afacerilor globale cu apa imbuteliata (Bottled Life, semnat de Urs Schnell, coproductie Elvetia-Germania), de la riscurile prezentate de hrana pe care o consumam in Romania in fiecare zi pina la efectele negative ale deciziilor politice in cazul reamenajarilor urbane care distrug comunitati locale (Klara Trencsenyi, Corvin Variations, Ungaria).

Documentarul Toxic, semnat de Andrei Sota, difuzat in premiera la Sibiu 2012, trece in revista alimentele pe care le consumam in Romania, aratindu-ne efectele acestora asupra sanatatii noastre, pe termen lung.

Totodata, pe toata perioada evenimentului va fi deschisa expozitia ReciclART: 14 artisti vor expune in foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor obiecte facute din materiale refolosibile.

Marea Neagra, povesti din vecini

Editia aceasta gazduieste si o sesiune de masterclass-uri intitulate Docstories Black Sea, cu participanti din tarile invecinate cu Marea Neagra: Rusia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Turcia, Romania, Moldova. Acestia vor aduce la Sibiu povesti necunoscute din tarile lor si vor fi indrumati sa le transforme in filme documentare.

Prima sesiune Docstories Black Sea a avut loc in iunie la Tbilisi, in Georgia. Dupa a doua etapa din Sibiu, participantii vor finaliza cursul in cadrul celebrului festival de film IDFA – International Documentary Film Amsterdam – din Olanda.

„De foarte multi ani, unul dintre obiectivele noastre a fost acela de a le oferi tinerilor pasionati de filmul documentar din Romania si din regiune oportunitati de a invata meseria de documentarist si de a iesi in lume cu filmele lor. Docstories Black Sea, alaturi de alte programe de instruire cu un accent regional organizate si girate de Astra Film, este un exemplu graitor si ne bucuram sa il prezentam la editia 2012”, spune Dumitru Budrala, directorul festivalului.

Astra Film Festival este un eveniment organizat de Astra Film – departament al Complexului National Muzeal Astra – si de Fundatia Astra Film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *