
ANPC a tras concluzii socante dupa un control de rutina, in care a descoperit ca intre continutul produselor alimentare si etichetele lor este o diferenta uriasa
Peste 60 la suta dintre produsele ecologice verificate prezentau deficiente, echipele de control identificand dulceata de visine care se vindea ca fiind de cirese sau biscuiti cu unt si lamaie, care de fapt nu contineau lamaie, a declarat, luni, presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu. Interesul crescut al consumatorilor pentru produsele ecologice au determinat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sa demareze un control tematic care a vizat 356 de operatori economici. Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat ca la 217 dintre operatorii economici, reprezentand 61 la suta din totalul celor verificati, au fost constatate deficiente. „A fost verificata o cantitate de aproximativ 14 tone de produse alimentare ecologice, iar doua tone (14 la suta) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor“, a declarat Cerbulescu.
Dulceata de cirese, facuta din visine
Principalele deficiente constatate se refera la etichetarea eronata si abateri de informare a consumatorilor, la calitatea produselor alimentare ecologice sau la afisarea preturilor. Astfel, echipele de control au descoperit produse carora li se atribuise calitatea de „produs ecologic/biologic“, desi nu se incadrau in prevederile legale privind produsele alimentare ecologice, care aveau inscrise mentiuni care pot crea confuzie sau care nu aveau tiparite pe ambalaj ingredientele. De asemenea, au fost depistate produse care prezentau neconcordante intre denumirea sub care erau vandute si compozitia lor reala. Cerbulescu a precizat ca a fost identificata „dulceata de cirese ecologica“ care in realitate era facuta doar din visine, biscuiti cu unt si lamaie, care nu aveau in compozitie lamaie, sau bautura de ovaz cu ciocolata, care de fapt continea cacao. Presedintele ANPC a precizat ca 52 de kilograme de produse alimentare ecologice, improprii consumului uman, au fost oprite definitiv de la comercializare, 1,6 tone de produse alimentare, in valoare de 45.500 de lei, au fost oprite temporar de la comercializare si au fost aplicate 225 de sanctiuni contraventionale, dintre care 108 amenzi, in valoare de 339.500 de lei.