Atentie la etichtetele ecologice contrafacute

0
460
Atentie la etichtetele ecologice contrafacute
Atentie la etichtetele ecologice contrafacute

ANPC a tras concluzii socante dupa un control de rutina, in care a descoperit ca intre continutul produselor alimentare si etichetele lor este o diferenta uriasa

Peste 60 la suta dintre produsele ecologice verificate prezentau de­ficiente, echipele de control identificand dulceata de visine care se vindea ca fiind de cirese sau biscuiti cu unt si lamaie, care de fapt nu contineau la­maie, a declarat, luni, pre­sedintele ANPC, Con­stantin Cerbulescu. Interesul crescut al con­sumatorilor pentru produsele ecologice au determinat Autoritatea Nationala pentru Pro­tec­tia Consumatorului (ANPC) sa demareze un control tematic care a vizat 356 de operatori economici. Prese­din­te­le ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat ca la 217 dintre operatorii economici, repre­zen­tand 61 la suta din totalul celor verificati, au fost constatate defi­ciente. „A fost verificata o cantitate de aproximativ 14 tone de produse alimentare ecologice, iar doua tone (14 la suta) nu se in­ca­drau in prevederile legale privind protectia con­sumatorilor“, a declarat Cerbulescu.

Dulceata de cirese, facuta din visine

Principalele defi­ci­ente constatate se re­fera la etichetarea ero­nata si abateri de in­formare a consumatorilor, la calitatea produselor alimentare eco­logice sau la afi­sarea preturilor. Astfel, echipele de control au descoperit produse ca­rora li se atribuise calitatea de „produs ecologic/biologic“, desi nu se incadrau in prevede­rile legale privind pro­dusele alimentare ecologice, care aveau in­scrise mentiuni care pot crea confuzie sau care nu aveau tiparite pe ambalaj ingredientele. De asemenea, au fost depistate produse care prezentau necon­cordante intre denumirea sub care erau vandute si com­pozitia lor reala. Cerbulescu a precizat ca a fost identificata „dul­ceata de cirese ecolo­gica“ care in realitate era facuta doar din visine, biscuiti cu unt si lamaie, care nu aveau in compozitie lamaie, sau bautura de ovaz cu ciocolata, care de fapt continea cacao. Prese­dintele ANPC a precizat ca 52 de kilograme de produse alimentare eco­lo­gice, improprii con­sumului uman, au fost oprite definitiv de la comercializare, 1,6 tone de produse ali­men­tare, in valoare de 45.500 de lei, au fost oprite temporar de la comercializare si au fost aplicate 225 de sanctiuni contra­ventio­nale, dintre care 108 amenzi, in valoare de 339.500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.