Atilla Korodi inaugureaza

Dupa ce s-au plictisit bocind de mila drumurilor, puse fata-n fata cu normele europene, autoritatile incep sa inteleaga ca marea problema nu e infrastructura rutiera, ci infrastructura de mediu. Numita asa generic, de fapt ea cuprinde si sistemele de alimentare cu apa, canalizare, epurare a apelor uzate si depozitele de deseuri. Concret, trebuie sa ajungem la stadiul in care fiecare sat si oras sa fie racordat la astfel de sisteme. Ceea ce inseamna investitii serioase, care depasesc posibilitatile de finantare ale statului roman. Astfel s-au nascut tot felul de initiative guvernamentale care sa finanteze sau cofinanteze proiecte de mediu.

Ultimul dintre ele este un program mai amplu, intins pe o perioada de cinci ani, in care Guvernul va aloca 1,4 miliarde de euro pentru trei axe mari: infrastructura de apa-canalizare, depozite de deseuri si zone istoric populate. Program initiat de ministrul Mediului Atilla Korodi, prezent saptamana trecuta la Tirgu-Mures pentru semnarea primelor protocoale.

In prima faza…

…au fost alocate sume de bani pentru peste 130 de localitati din tara, din aproape fiecare judet. Muresului, ceva mai experimentat in accesarea unor fonduri pe acest domeniu, cu operatorul regional Aquaserv gata creat, i-a fost mai usor. Iar cum ministrul Mediului Atilla Korodi vine de la UDMR, lobby-ul autoritatilor judetene s-a derulat in voie, astfel ca cinci localitati din Mures vor beneficia de proiecte pentru reabilitarea sau extinderea unor sisteme de alimentare cu apa, canalizare si constructia de statii de epurare. La Ungheni valoarea lucrarilor va fi de 20 de milioane de lei, urmand a fi investiti bani si in satele care apartin de nou-infiintatul oras. Dupa aceeasi logica Singeorgiu de Padure va primi 20,1 milioane de lei, Rastolita 8,8 milioane, Band 8,2 milioane, iar Ghindari 4,3 milioane de lei. In toate aceste comunitati Guvernul va finanta 85% din valoarea proiectelor, urmand ca orasele si comunele sa suporte din bugetul propriu cofinantarea de 15% la care se adauga cheltuielile neeligibile. Cum bugetele de investitii in aceste comunitati sunt aproape inexistente, banii vor fi asigurati prin accesarea unor credite bancare.

Termenul de finalizare…

…al acestor proiecte este anul 2010, desi programul guvernamental se intinde pentru perioada 2007-2013. Asta, intrucat exista sperante ca si alte localitati vor beneficia de program in anii urmatori. Nevoia de investitie este si ea enorma. O evaluare exacta inca nu este cunoscuta. Cu toate acestea, Consiliul Judetean are in derulare un proiect pentru realizarea unui masterplan pe problematica mediului, studiu care va fi finalizat in prima parte a anului viitor. Cu acest document in portofoliu si cu operatorul regional creat, Consiliul Judetean are deja perspective mai largi pentru a accesa fonduri guvernamentale si chiar europene in vederea dezvoltarii unor proiecte de mediu.

Sursa: Punctul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *