Attila Korodi: „Deocamdata, nici nu stim unde avem gaze de sist si unde nu”

Attila Korodi: "Deocamdata, nici nu stim unde avem gaze de sist si unde nu"
Attila Korodi: „Deocamdata, nici nu stim unde avem gaze de sist si unde nu”

Ministrul Attila Korodi, aflat pentru a treia oara la conducerea Ministerului Mediului, s-a referit, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX, si la problema a gazelor de sist. In ceea ce priveste explorarea acestora, Korodi a spus ca Ministerul Mediului si-a facut treaba, stipuland ca aceasta nu se va face prin fracturare hidraulica si ca depinde de companii sa coopereze cu comunitatile locale, pentru ca, altfel, nu au nicio sansa.

Intrebat cum crede ca trebuie gestionata situatia in perimetrele unde deja s-au dat avize pentru explorarea gazelor de sist din partea agentiilor pentru protectia mediului, avand in vedere opozitia comunitatilor locale (cazul de la Pungesti fiind elocvent), Attila Korodi a raspuns ca, din punctul lui de vedere, Ministerul Mediului nu mai are in prezent responsabilitati. “In problema gazelor de sist, nu Ministerul Mediului este institutia care este veriga importanta. Pe exploare noi am dat avize in care se stipuleaza foarte clar ca, pe perioada de explorare, fracturarea hidraulica este interzisa. Ministerul Mediului si-a terminat aici responsabilitatile, pentru ca vorbim de explorare. Daca ajungem la faza de exploatare, daca cineva vine cu un dosar de exploatare, incepe un alt joc, o alta tema, o alta avizare total diferita, cu proceduri care sunt in legislatia romaneasca, dar cererile vor fi cam peste cinci ani de zile.

Pana atunci, din fericire, incep sa ajunga in fata opiniei publice si alte tehnologii”, a explicat ministrul Mediului. Attila Korodi a aratat ca Romania are obligatia si este normal sa vada ce resurse are in cazul gazelor stocate in straturile de sist si sa ia o decizie strategica, respectiv cu ce tehnologii va aborda aceste zacaminte. “Pentru ca, da, sunt probleme din punct de vedere al tehnologiei, pentru ca sunt locuri unde aceasta tehnologie poate sa functioneze. Dar depinde foarte mult de fiecare zona in parte. Deocamdata, nici nu stim unde avem gaze de sist si unde nu. Alta problema, cu comunitatea locala – aceste companii trebuie sa inteleaga ca, daca nu au o cooperare cu comunitatea locala, nu au nicio sansa; cu toate avizele date de institutii centrale sau locale, n-au nicio sansa. Si atunci, problema nu este la institutiile centrale, ci pur si simplu este cum reusesc acesta companii sa coopereze cu comunitatile locale ca sa le arate avantaje si dezavantaje”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *