Attila Korodi: Tinta noastra e sa absorbim toate fondurile europene

Attila Korodi: Tinta noastra e sa absorbim toate fondurile europene
Attila Korodi: Tinta noastra e sa absorbim toate fondurile europene

Tinta este ca, pana la sfarsitul anului viitor, sa nu lasam nimic la Bruxelles, sa absorbim toate fondurile europene, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, intr-un interviu pentru Agerpres.

Intrebat care este tinta pentru acest an in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, Korodi a raspuns: „Eu nu formulez tinte in cifre. Tinta este ca, pana la sfarsitul anului viitor, sa nu lasam nimic la Bruxelles. Evolutia pana acum este buna si haideti sa plecam de la doua cifre care ne spun unde ne situam. De exemplu, pe axa principala pe care absorbim fonduri europene si care vizeaza infrastructura de apa potabila si apa uzata avem 120% supra-contractare, adica 20% mai mult. Este bine, pentru ca exista astfel spatiu mai mare de achizitii publice si putem sa acoperim. La ora actuala, pentru ca noi finantam proiecte locale, companiile de apa au pentru bugetul integrat POS Mediu pe apa 80% achizitii publice facute. Deci, mai ramane un 20% spatiu liber si, probabil, ca acesta se acopera, pentru ca vorbim de un proces in timp. Din pacate, in unele proiecte pe Apa si Canalizare credem ca sunt valori sub-licitate, pentru ca Legea achizitiilor publice e un pic deformata si atunci au castigat de foarte multe ori companii care au venit cu preturi sub rentabilitate. Unele programe pot sa se gripeze in acest mod”.

Ce aduce nou programul RABLA

De asemenea, el s-a referit si la programul Rabla. “Anul trecut s-a observat ca am reusit sa scoatem mai mult de 19.000 de masini vechi din circulatie, dar pentru ca sistemul cu tichetele printate date prin REMAT-uri nu a fost destul de atractiv, oamenii au asteptat prea mult sa comercializeze acele tichete. Putem sa spunem ca 40% din totalul de 19.000 de masini a ramas neacoperit cu masini noi. Asta inseamna ca, pana la urma, o parte importanta a oamenilor care ar fi vrut sa cumpere masini noi s-au dus catre second-hand. Anul acesta introducem tichetul electronic. Programul se desfasoara numai prin comercianti autorizati de masini noi in Romania, fara discriminare”, a spus ministrul.

In ceea ce priveste programul Casa Verde, Korodi afirma ca s-a reusit un spatiu de buget suficient ca acest fond sa fie regandit.

“Daca reusim sa ducem proiecte de apa si canalizare catre fonduri europene, acolo eliberez de anumite obligatii contractuale si ramane o resursa in plus. Daca avem o Ordonanta de urgenta inseamna ca o sa am un spatiu unde pot sa ma joc si sigur va fi anul acesta ‘Casa Verde’, din cifrele pe care le vad la ora actuala. Va fi buget, o data pentru proiecte neonorate, dar si pentru o sesiune noua de proiecte. Programul se va adresa, probabil, persoanelor fizice. Ar putea intra in program si persoanele juridice, dar numai institutiile de invatamant, spitale, crese, camine de batrani si centre de plasament pentru copii. Deocamdata, analizam impactul financiar, pentru ca interesul este sa avem un beneficiu cat mai mare, nu sa se monteze ceva de dragul de a spune ca avem o instalatie pe casa sau pe o institutie”, a precizat Attila Korodi.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente