Administratia locala din Cluj-Napoca a anuntat ca va initia in curand o dezbatere publica pe tema acordarii de scutiri de la impozit pentru imobilele ecologice.
Consilierii locali au amanat proiectul de hotarare privind acordarea de reduceri de la impozitele si taxele locale pentru cladirile verzi. Primarul Emil Boc a declarat ca nu i se pare corect ca toti cei care cosmetizeaza cladiri sa fie inclusi in aceeasi oala cu investitorii care fac de la zero o cladire verde.
Exista mai multe tipuri de certificari pentru cladirile verzi (BREEAM, LEAD si DGNB), fiecare cuprinzand anumite clase, in functie de tipul cladirii si de investitiile pe care proprietarii le fac. Elena Rastei, consultant in domeniul sustenabilitatii si reprezentant al Romania Green Building Council (RoGBC) a cerut Consiliului Local sa acorde scutiri doar pentru cladirile cerificate BREEAM, LEAD, DGNG la nivel superior. Ea a exemplificat ca aceste certificari BREEAM acordate pentru cladirile deja construite pe primele clase se pot obtine foarte usor, cu investitii minime in imobile, contra a 2.700 de euro si doua saptamani de asteptare, asa ca n-ar fi corect ca acestea sa beneficieze de aceleasi scutiri la taxe si la impozite precum cele cu certificari superioare. Boc a sustinut propunerea si, mai mult, a precizat ca nu poate acorda reduceri la impozite pentru cei care au dat cu matura in fata cladirii, iar acum asteapta ca primaria sa le acorde facilitati.
„Tot respectul pentru Amera Tower (cladirea verde detinuta de omul de afaceri Adam Ambrus, n. red.). Dar pentru alta cladire hoteliera din oras, ca despre aceasta e vorba, nu putem judeca la fel”, a spus Boc. Edilul a mentionat ca este vorba despre hotelul City Plaza, detinut de omul de afaceri Sorin Dan. „Mi-e prieten, il apreciez. Cand va avea sistemul de cogenerare gandit in parteneriat cu EnergoBit, vom discuta, dar acum, cand sunt implicati bani publici, trebuie sa discutam la concret. Liberty Park (parc tehnologic realizat in locul fostei fabrici Libertatea, detinuta de Sorin Dan, n. red.) este altceva, putem vorbi de o cladire verde. Nu putem sa ii bagam in aceeasi oala pe cei care au dat cu matura prin fata cladirii, iar acum vin si ne cer reduceri pentru ca este verde cladirea. Trebuie sa mergem pe calitate si sa acordam scutiri doar pentru cele performante”, a spus edilul.
Evaluatorul Adrian Pop a explicat ca nu exista normative sau standarde care sa spuna care cladire este mai ecologica decat alta si ca dezvoltatorii care au cladiri deja construite si vor sa le certifice ca imobile verzi nu trebuie dezavantajati. El a exemplificat ca la Timisoara s-au acordat reduceri pentru toate cladirile cu certificari LEAD, BREEAM sau DGNB, indiferent de clasa de certificare. Alexandra Stoica, manager al DAS Engineering, companie specializata in lucrari de instalatii, membra a RoGBC, dar si expert pe certificarile BREEAM, a sustine ca „nu poti sa echivalezi clasele de certificari pentru cladirele noi si pentru cele deja construite”. Stoica a mentionat, pentru ZIUA de CLUJ, ca City Platza are o certificare BREEAM de nivelul patru. „Deci sunt undeva la mijloc pe scara de clasificare (cladire verde). Mai sunt doua niveluri peste acesta”, a spus aceasta.
O parte dintre consilierii locali din PSD, PNL si PDL s-au aratat nemultumiti de modul in care specialistii prezenti la sedinta au explicat datele legate de certificarile verzi. Claudia Anastase (PSD) si Ovidiu Florian (PNL) s-au numarat printre cei care au semnalat ca trebuie sa se decida exact pentru care cladiri ar trebuie aplicate deducerile la impozite. Ionica Pop (PDL) a cerut chiar ca la urmatoarele discutii sa se vorbeasca mai mult in limba romana, avand in vedere ca specialistii prezenti au prezentat clasele de certificari in limba engleza. In urma incertitudinii starnite, Boc a propus amanarea proiectului de hotarare si organizarea unei dezbateri publice. „Putem, in aprilie-mai, sa intram cu un alt proiect de hotarare, dupa clarificarea tuturor aspectelor. Noi vrem sa mergem, insa, pe calitate si sa acordam scutiri pentru cladirile cu adevarat performante energetic”, a spus oficialul.
Edilul sef a anuntat ca primaria va acorda reduceri de 50% la impozitele si taxele locale pentru cladirile ecologice. Pana acum, de aceasta facilitate au beneficiat doar proprietarii Amera Tower, cladire verde, certificata LEAD. Pentru anul 2014 s-a estimat vor beneficia de aceasta facilitate alte15 proprietari de cladiri certificate BREEAM, deducerea de la taxe si impozite fiind estimata la peste 900.000 de lei. Consilierii locali au aprobat ieri doar scutiri de la impozite sub forma unor ajutoare de minimis pentru societatile care activeaza in parcurile industriale. Cosmin Sindean, manager al City Plaza si participant la sedinta CL, nu a dorit sa comenteze propunerea primarului – aceea ca hotelul pe care il conduce nu ar trebui sa primeasca scutiri de la impozit.