Deva pedaleaza la „Masa Critica”

Deva pedaleaza la "Masa Critica"
Deva pedaleaza la „Masa Critica”

Sarbatoarea mersului pe bicicleta incepe, din aceasta luna, si la Deva.

“Masa Critica”  are loc in peste 500 de orase ale lumii, in ultima zi de vineri a fiecarei luni

SCOP. „Masa Critica” isi propune sa adune cat mai multi utilizatori de biciclete, pana cand ei devin atat de multi incat sa formeze o masa critica – pentru a sensibiliza, in acelasi timp, participantii din traficul motorizat si autoritatile locale

„Noi nu blocam traficul, noi facem parte din trafic!”. Aceasta este filosofia generala din spatele conceptului international denumit „Masa Critica”.

Evenimentul incepe, de luna aceasta, si la Deva. Toata lumea este invitata sa pedaleze la o plimbare in masa cu bicicleta, pe strazile orasului. Startul va avea loc vineri, la ora 18, din Piata Unirii, iar traseul se decide la fata locului.

Deva este al doilea oras din judet, dupa Petrosani, care gazduieste „Masa Critica”.

Miscarea va avea loc in fiecare luna, in ultima zi de vineri – ca si in restul lumii.

 

Ce este „Masa Critica”

REACTIE. Participantii la „Masa Critica” Deva demonstreaza avantajele mersului pe bicicleta in orasul de la poalele Cetatii si scot in evidenta modul in care autoritatile nu se ridica la asteptarile ciclistilor in termeni de siguranta si facilitati

 

„Masa Critica” este un eveniment international la care participa ciclisti de toate varstele. Conceptul a pornit din California, acum 22 de ani si este o „coincidenta organizata”. Fara conducatori, fara organizatori si fara inscrieri. Fara sedinte, fara politica interna si fara manifestari!

Evenimentul se desfasoara in ultima zi de vineri a fiecarei luni, in peste 500 de orase ale lumii, si are drept scop promovarea bicicletei ca mijloc alternativ de transport – ieftin si ecologic, ori ca forma de agrement si miscare sportiva in aer liber. In plus, „Masa Critica” atrage atentia asupra sigurantei biciclistilor, atunci cand sunt nevoiti sa imparta drumul cu traficul motorizat.

Participantii se intalnesc intr-un loc si la o ora stabilite dinainte pentru a se bucura de siguranta si de compania pe care le-o ofera mersul in grup pe strazile orasului.

„Masa Critica” difera de multe alte miscari sociale. Evenimentele de acest tip sunt auto-organizate, noncomerciale, noncompetitive, neoficiale si fara autorizatii de la autoritati.

Nu trebuie sa fim multi! Trebuie sa fim toti!

Pentru ca actiunea sa aiba loc, trebuie sa existe suficienti participanti incat sa creeze o „masa critica” de ciclisti – suficient de mare ca sa ocupe in siguranta o bucata de strada si sa atraga atentia celor care circula cu mijloace de transport motorizate.

Imparte drumul cu mine!” este sloganul sub care se desfasoara in lume „Masa Critica”. Vineri, evenimentul ia startul si la Deva. Toti participantii trebuie sa-si echipeze bicicletele cu lumini de fata/spate si sa poarte veste reflectorizante sau cel putin imbracaminte in culori vizibile – galben, portocaliu. Copiii sub 14 ani pot pedala in „Masa Critica” doar insotiti de un adult.

De la aparitia sa, in 1992, numele acestei miscari a fost folosit in diferite contexte – de la campanii publicitare, pana la multe alte evenimente publice.

———————————————————————————

ISTORIC. Budapesta – cel mai mare numar de participanti

Prima „Masa Critica” a avut loc la San Francisco, in statul american California, pe 25 septembrie 1992 – intr-o zi de vineri, la ora 18, si a avut 48 de participanti. Miscarea si-a castigat numele incepand cu a doua editie – pe 30 octombrie 1992, la care numarul ciclistilor s-a dublat. Astfel de evenimente au loc, in prezent, in sute de orase din intreaga lume. Cel mai mare numar de participanti la „Masa Critica” a fost inregistrat in capitala Ungariei, pe 22 aprilie 2008, cand 80.000 de ciclisti au pedalat prin Budapesta de Ziua Pamantului.

„Masa Critica” in Romania

Miscarea raspandita in lume de americani se desfasoara, astazi, in mai multe orase din Romania:

*BRASOV – Intalnirea ciclistilor are loc in fata Primariei, langa Statuia Lupoaicei.

*BUCURESTI – Punctul de plecare este locul numit „La Rond”, din Parcul Izvor. Startul se da la ora 19.30, pe un traseu de 18 kilometri, prin centrul Capitalei.

*BOTOSANI – Participantii se intalnesc la ora 19, in fata Statuii Eroilor, din Centrul Vechi.

*IASI – Intalnirea are loc in Capatul Copoului, la ora 18, incepand din 2009. In 2007, „Masa Critica” Iasi s-a desfasurat in zilele de duminica, de la ora 14.

*PLOIESTI – Punctul de intalnire este Parcul Tineretului, langa Statuia lui Mihai Viteazul, iar evenimentul ia startul la ora 17.30.

*TIMISOARA – „Masa Critica” porneste din fata Catedralei Mitropolitane, la ora 18.30.

*CLUJ-NAPOCA – Biciclistii se intalnesc in Piata Unirii, la ora 18.

*SIBIU – Evenimentul ia startul din Piata Mica, la ora 18.30.

*HUSI – Intalnirea are loc in Piata Tricolorului, iar actiunea incepe la ora 18.30.

*PETROSANI – “Masa Critica” se desfasoara din septembrie 2013. Participantii se intalnesc in Piata Victoriei, la ora 18.

—————————————————————————————————–

Afla mai multe detalii despre “Masa Critica” Deva, luni, de la ora 17, la HUNEDOARA TV, in emisiunea “Sport Plus”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *