Au fost lansate noi standarde internationale in constructia cladirilor sustenabile

Au fost lansate noi standarde internationale in constructia cladirilor sustenabile

Un nou set de reguli in proiectarea si constructia cladirilor sustenabile a fost lansat la sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles, in timpul Saptamanii Europene a Energiei Durabile. Specificatiile privind Casele Active au fost prezentate in cadrul adunarii generale a Aliantei pentru Casele Active, in conducerea careia a fost aleasa si Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania.

Noul document, denumit Normele pentru Case Active, este rezultatul unui proces detaliat de schimb de informatii si dezbateri intre membrii Aliantei pentru Case Active, cum ar fi organizatii internationale, companii si experti in domenii precum constructii, arhitectura, cercetare in domeniul constructiilor si energie regenerabila.  Acesta isi propune sa devina un ghid in proiectarea si constructia cladirilor care combina eficienta energetica cu o atentie speciala pentru climatul interior, sanatatea beneficiarilor si mediul inconjurator. Domeniul de aplicare al acestor reglementari vizeaza, in mod particular, segmentul rezidential si ocupantii acestor spatii.

Va multumesc pentru aceasta initiativa. Ideea Casei Active, care produce mai mult decat consuma, este extraordinara. Sper ca aceasta sa se dezvolte rapid si sa devina un standard pentru constructiile viitorului.” a spus Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, prezenta la intalnire.

Normele pentru Case Active se axeaza asupra a trei mari directii:

Energie

  • cladiri eficiente energetic si usor de administrat
  • cladiri care depasesc substantial conditiile minime de eficienta energetica
  • cladiri care integreaza in design o varietate de surse de energie clasice si/sau regenerabile

Climat interior

  • asigura sanatatea si confortul ocupantilor
  • asigura calitatea aerului, confort termic, vizual si acustic
  • poate fi usor de controlat de catre ocupanti si induce comportamente eco-friendly

Mediul inconjurator

  • cladiri care au efecte minime asupra mediului inconjurator si asupra resurselor traditionale
  • cladiri care previn deteriorarea mediului inconjurator si care mentin biodiversitatea locala
  • cladiri construite din materiale reciclate si care dovedesc capacitatea componentelor de a fi reciclate sau refolosite la incheierea duratei lor de viata

Grupul VELUX a urmat dintotdeana principiile constructiilor sustenabile si sprijina initiativa Casa Activa prin construirea unor case experimentale in Europa, in cadrul proiectului Model Home 2020. Mai multe astfel de construtii au fost deja date in folosinta in cateva tari europene. In luna mai, Juri Troy, arhitectul care a proiectat o astfel de casa in Austria, va sosi la Bucuresti si va expune pe larg acest concept inovator„, declara Alexandra Maier, architect VELUX Romania.

Scopul adunarilor si simpozioanelor Aliantei pentru Case Active este de a transforma conceptul de Casa Activa intr-un standard calitativ in domeniul constructiei de cladiri civile, fie ele locuinte, birouri sau unitati de invatamant. Reunind specialisti din domeniul cladirilor durabile- ingineri, arhitecti, constructori, cercetatori, alianta are ca obiective strategice definirea caracteristicilor Casei Active, diseminarea informatiilor precum si documentarea si demonstrarea efectelor pozitive pe care respectarea acestor norme le aduce. In cadrul intalnirii de saptamana trecuta, Alianta pentru Case Active a desemnat un consiliu director format din 11 membri, printre care se afla si presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania, prof. dr. ing. Emilia-Cerna Mladin.

Mai multe informatii despre proiectul Caselor Active, pe: www.activehouse.info.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *