Au fost sistate toate finantarile pe POS Mediu

  0
  486
  Romania a atras 0,6 miliarde dolari dupa deblocarea programului operational de mediu
  Romania a atras 0,6 miliarde dolari dupa deblocarea programului operational de mediu
  Au fost sistate toate finantarile pe POS Mediu

  Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca au fost sistate toate finantarile pe POS Mediu intrucat in judetul Alba s-a inregistrat o suspiciune de frauda, iar in Bistrita-Nasaud exista suspiciune de conflict de interese.

  Liviu Pop a explicat ca, dintr-o adresa de la Comisia Europeana pe linia de finantare POS Mediu, reiese ca s-au constatat trei nereguli majore in perioada de contractare 2009-2011 pentru un proiect de la Alba si doua din Bistrita-Nasaud in ceea ce priveste groapa ecologica si sistemul de management al deseurilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

  “La cel de la Alba e suspiciune de frauda, iar in cele doua din Bistrita-Nasaud de conflict de interese in sensul in care cei care s-au ocupat de licitatii sau de caiete de sarcini in perioada 2009-2010-2011 ulterior au fost angajati la firme care au castigat licitatiile”, a spus Liviu Pop.

  El a declarat ca CE a sistat toata finantarea pe acest proiect POS Mediu, cerand autoritatilor de la Bucuresti sa faca o verificare “rapida”.
  “Comisia ne-a sistat toata finantarea pe acest proiect POS Mediu. Asta inseamna o verificare rapida, deja ne-au obligat sa sesizam organele abilitate si sa raspunda penal cei care au facut lucrul acesta. Efectul speram sa fie scurt si sa reusim sa finalizam procedurile ca sa deblocam aceasta linie de finantare care a mers foarte bine chiar daca este mica in cuantumul banilor care vin de la UE. Din pacate, lucrurile au fost sesizate, au verificat, organele de ancheta trebui sa isi faca datoria si, cu cat se termina mai repede aceasta ancheta, reusim sa deblocam situatia de la aceasta linie de finantare”, a spus Pop.
  In Bistrita-Nasaud este vizat proiectul de management integrat al deseurilor, derulat in perioada in care Consiliul Judetean era condus de Liviu Rusu (PDL).
  Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a fost sesizat in urma unei instiintari referitoare la “grave deficiente” semnalate in derularea a trei proiecte cu finantare europeana in Bistrita-Nasaud si Alba, proiecte din Programul Operational Sectorial de Mediu, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.
  “O consecinta negativa se refera la Programul Operational Sectorial Mediu, unde am primit o instiintare oficiala referitoare la grave deficiente in desfasurarea a trei proiecte. Doua desfasurate de catre Consiliul Judetean Bistrita in 2009-2011: Reabilitarea si inchiderea depozitelor de deseuri urbane si unul desfasurat in judetul Alba: Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa in judetul Alba. In toate cele trei proiecte Comisia Europeana a descoperit nereguli grave. Noi, evident, am informat, ministrul sesizeaza Directia de Lupta Antifrauda”, a spus premierul.
  In opinia sa, ceea ce s-a facut gresit in 2010 si 2011 a fost sanctionat politic de electorat, dar trebuie sa fie sanctionat si penal.
  “Ceea ce s-a facut incorect, ilegal, gresit, in 2010, 2011, de catre, iata, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, din punct de vedere politic, evident, nu mai pot fi sanctionati, pentru ca au pierdut alegerile, dar din punct de vedere penal trebuie sa fie sanctionati. Insa, pentru aceste proiecte din doua judete, probabil, pana la sfarsitul anului nu vom mai putea deconta noi sume pe Programul Operational Sectorial de Mediu”, a spus Ponta.
  In opinia sa, ceea ce s-a intamplat la POSDRU este una din marile nerealizari ale Romaniei, in ultima perioada.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.