Anul trecut, romanii au colectat selectiv peste 34.000 de tone de deseuri de ambalaje

Anul trecut, romanii au colectat selectiv peste 34.000 de tone de deseuri de ambalaje

Anul trecut, cele mai mari cantitati colectate selectiv de catre romani au fost ambalajele de hartie-carton (16.202 tone), urmate de plastic (14.529 tone), sticla (3.197 tone) si metal (488 tone), cresterile fiind datorate sustinerii financiare care s-a ridicat la opt milioane de euro.
Dintre acestea, cresteri semnificative au fost inregistrate in cazul deseurilor de ambalaje din aluminiu – 216 tone de aluminiu, cu 245 la suta mai mult decat in 2010 -, urmate de cele de tip PET – 10.369 tone de PET, cu aproximativ 68 la suta mai mult decat anul precedent.
„Ambalajele primare (sticle, PET, aluminiu) se gasesc, cu precadere, in gospodarii. De aceea investitiile strategice din 2011 au vizat extinderea serviciilor de colectare selectiva si, automat, cresterea numarului celor cu acces la servicii, dar, mai ales, eficientizarea intregului sistem. Colectarea selectiva a deseurilor nu inseamna doar o baterie de containere colorate plasate in fata blocului. Dincolo de aceasta imagine, pentru functionarea sistemului de colectare selectiva, se realizeaza o serie de monitorizari, evaluari, modelari economice de costuri, campanii de informare si educare, astfel incat acest punct constituit din cele trei containere colorate de colectare selectiva sa adune cantitati din ce in ce mai mari de deseuri plasate corect in aceste recipiente. Sustinerea Eco-Rom Ambalaje in colectarea selectiva de la populatie a crescut cu 35 la suta fata de anul precedent, in timp ce investitiile cumulate au crescut cu 65 la suta fata de 2010”, spune Sorin Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

In 2011, romanii au colectat selectiv cu 40 la suta mai multe deseuri de ambalaje decat anul anterior, respectiv, 34.416 tone, prin sistemul national pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.
Totodata, Eco-Rom Ambalaje a reusit sa adauge 90 de localitati noi pe harta colectarii selective a deseurilor de ambalaje care, in prezent, acopera 240 de localitati, aproximativ 25 la suta din populatia Romaniei – aproximativ cinci milioane de romani beneficiind de sistemul de colectare selectiva pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.
Cantitatile de ambalaje colectate de la populatie sunt insa doar o parte din totalul realizat. In anul 2011 Eco-Rom Ambalaje a valorificat in total 57,8 la suta (354.996 tone) din cantitatea de ambalaje puse pe piata de companiile afiliate sistemului (613.178 tone), indeplinind cu succes obiectivul de valorificare de 57 la suta impus de catre legislatie. Aceste rezultate se datoreaza cresterii sustinerii financiare pentru colectarea, sortarea si transportul acestor deseuri catre capacitatile de reciclare, care s-a ridicat la aproximativ opt milioane de euro, cu 17 la suta mai mare fata de anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *