Au fost stabilite cauzele poluarii accidentale de pe raul Aries: Precipitatiile abundente si antrenarea aluviunilor de pe versanti

Au fost stabilite cauzele poluarii accidentale de pe raul Aries: Precipitatiile abundente si antrenarea aluviunilor de pe versanti
Au fost stabilite cauzele poluarii accidentale de pe raul Aries: Precipitatiile abundente si antrenarea aluviunilor de pe versanti

Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Alba au comunicat concluziile cercetarilor efectuate de Apele Romane – Administratia Bazinala Mures in cazul poluarii accidentale pe raul Aries, sesizate in 31 mai. “Cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi caderea unor precipitatii abundente, in zona bazinului hidrografic al raului Aries, cu antrenarea de substante aluvionare fine de pe versanti si din depunerile de pe albie”, transmit acestia.

Reamintim ca in 31 mai, la ora 9.00, a fost anuntata o poluare accidentala pe raul Aries, in zona amonte de municipiul Turda, judetul Cluj, de catre Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Turda. S-a semnalat faptul ca apa raului Aries avea o culoare alburie si se observau pesti ametiti.
Reprezentantii “Apelor Romane” precizeaza ca personalul de specialitate de la Sistemul Hidrotehnic Aries s-a deplasat imediat in teren pentru verificari, recoltari de probe si monitorizarea fenomenului.

“Pentru stabilirea cauzelor care au produs evenimentul s-a efectuat deplasarea de la Turda pana la confluenta emisarilor care colecteaza apele de la minele si iazurile de decantare din zona (Fagetul Ierii, Sartas, Valea Sesei, Stefanca, Muscanilor), verificandu-se si alti afluenti de pe traseu.
De asemenea, s-a verificat, mai in detaliu, Iazul de decantare Valea Sesei, atat la baraj, cat si la sistemele de evacuare a apelor. In iaz nu se efectua depunerea sterilului, acesta fiind transportat hidraulic la Iazul Stefanca 2 (iaz de rezerva), intrucat la Valea Sesei se efectueaza lucrari de suprainaltare a barajului de anrocamente si reabilitarea racordului la sistemul de evacuare ape limpezite.

Au fost recoltate probe de apa din mai multe sectiuni caracteristice, care au fost analizate de laboratorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba. Totodata, au fost recoltati si puieti de peste mort (cca. 10 cm) din zona municipiului Turda si amonte, pana la pragul de fund Moldovenesti. Cantitatea de peste mort descoperita la deplasarea in teren a fost redusa. In amonte de pragul de fund nu s-au mai descoperit pesti morti.

Pe corpul si branhiile pestilor recoltati erau depuse particole fine de namol, cauza posibila a mortalitatii piscicole fiind asfixierea mecanica.
Conform rezultatelor analizelor si investigarii fenomenului, cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi caderea unor precipitatii abundente, in zona bazinului hidrografic al raului Aries, cu antrenarea de substante aluvionare fine de pe versanti si din depunerile de pe albie.

Mentionam faptul ca nu a fost afectata alimentarea cu apa bruta de suprafata si nici un consumator sau utilizator al apei brute”, se arata in comunicatul transmis de SGA Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *