Au innegrit Jiul cu suspensii de carbune, iar acum incearca sa scape de sanctiune

Au innegrit Jiul cu suspensii de carbune, iar acum incearca sa scape de sanctiune
Au innegrit Jiul cu suspensii de carbune, iar acum incearca sa scape de sanctiune

Doar o amenda de 35.000 de lei i-a convins pe cei de la societatea care lucreaza pe iazurile de decantare din zona Preparatiei Coroiesti sa nu mai polueze apele cu suspensii de carbune. Chiar si asa, insa, cei de la LCC Compania Carbunelui SRL Resita incearca in instanta sa scape de amenda aplicata de cei de la Apele Romane.

transgold_2Nici cand sunt prinsi in flagrant nu recunosc ca negrul e negru si incearca sa scape de sanctiunea aplicata dand vina pe ploile abundente. Cam asa stau lucrurile in ceea ce priveste societatea LCC Compania Carbunelui SRL din Resita care desfasoara lucrari in zona iazurilor de decantare ale Uzinei de Preparare a Carbunelui de la Coroiesti. Practic, acestia se ocupa cu extragerea si valorificarea slamului din iazurile Preparatiei. Au fost prinsi de inspectorii de la Administratia Bazinala de Apa Jiu Craiova – sucursala bazinala a Administratiei Nationale “Apele Romane”, chiar cand poluau apele unui parau cu suspensii de carbune, iar unda de poluare a ajuns pana in Targu Jiu. Oricum cei de la „Apele Romane” erau cu ochii pe ei, pentru ca acesta nu a fost singurul incident de acest gen. „Pana in momentul cand am aplicat aceasta sanctiune am mai avut probleme cu ei, dar mereu spuneau ca nu este vina lor, ca poluarea vine din amonte, de la Preparatie. Am fost obligati sa-i monitorizam atent”, a declarat Sorin Corici, directorul Sistemului Hidrotehnic Independent Petrosani, unitate aflata in subordinea Administratiei Bazinale de Apa Jiu – Craiova. I-au prins in fapt, dar tot au gasit o motivatie, o vina care sa nu fie a lor si au dat vina pe precipitatiile abundente. Inspectorii de la Apele Romane sustin, insa, cu totul altceva si anume ca isi protejeaza propriile lucrari deversand apele reziduale in paraul ce duce apoi in Jiu. „Conbform autorizatiei emise de noi, trebuie sa lucreze in circuit inchis, dar in realitate nu era tocmai asa. Cand aveau foarte multa apa in iazurile de decantare, in urma precipitaiilor de exemplu, evacuau apa in parau”,a explicat Sorin Corici. Ultima oara cand au fost prinsi, concentratia suspensiilor deversate depasea cu mult limita admisa, iar unda de poluare a ajuns pana in judetul vecin. In consecinta si amenda aplicata a fost pe masura: 35.000 de lei. Cei ed la LCC Compania Carbunelui sustin in continuare ca nu au nicio vina sia fost doar un neferciit incident generat de ploile abundente, asa ca isi cauta scaparea in instanta. Procesul se afla pe rolul Judecatoriei Petrosani.

Nu este pentru prima data cand, din cauza activitatii defectuoase, sunt amendati. In 2012 cei de la Garda de Mediu au aplicat o amenda de 100.000 de lei pentru aceeasi firma si tot pentru poluarea Jiului. Seful Garzii de Mediu Hunedoara de la acea vreme, comisarul Cristian Moldovan, a precizat la momentul respectiv ca agentul care a poluat Raul Jiu a fost amendat deoarece nu a anuntat incidentul, pe de o parte, cat si pentru faptul ca nu aveau toate actele complete.

De precizat, insa, ca, de la ultima sanctiune aplicata nu s-au mai inregistrat probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *