Au reaparut castorii

Disparuti de mai bine de 170 de ani, cativa castori si-au facut recent simtita prezenta in Parcul Natural „Lunca Muresului”

Ultimul exemplar de castor vazut prin zona Banatului dateaza din 1830″, ne-a spus Ovidiu Parv, directorul Parcului Natural „Lunca Muresului”. In aceasta iarna insa, administratorii parcului au gasit in Lunca Muresului Inferior urme evidente ca in zona si-a facut aparitia cel putin o familie de castori. Primul care a vazut urmele a fost unul dintre agentii de teren din cadrul administratiei ariei protejate, Attila Toth.

„Sunt semne caracteristice. Sunt arbori care sunt doborati de la 20 de centimetri inaltime pana la aproximativ un metru, sunt rosi sub forma de trunchi de con, cu varful care intotdeauna e aplecat in apa. E caracteristic pentru ei, pentru ca doresc sa-si construiasca un fel de adapost. Reusesc acest lucru pentru ca, doborand mai multi arbori intr-o zona restransa, pot sa-si faca adaposturi”, a declarat Ovidiu Parv, directorul Parcului Natural „Lunca Muresului”. Urmele sunt in arealul dintre Pecica si Semlac.

Ar putea cadea victima braconierilor

Castorii nu sunt periculosi pentru oameni. Ba chiar turistii s-ar putea considera norocosi daca ar vedea un castor in timpul excursiilor prin Lunca Muresului, pentru ca aceste animale sunt o specie nocturna, iar in timpul zilei nu prea ies din adaposturi.

Pentru ca este o specie protejata, conducerea Parcului Natural „Lunca Muresului” va lua masuri speciale. Directorul parcului se teme chiar ca aceste cateva exemplare de castori vor deveni o mare tentatie pentru braconieri, blana fiind extrem de valoroasa, iar glandele anale fiind folosite in industria farmaceutica.

„Este un animal strict ierbivor, care poate afecta doar in mica proportie culturile agricole. Aceasta deoarece este si un animal teritorial care nu se departeaza mai mult de 30 de metri de malurile raurilor si nu ajunge astfel la culturile agricole care se gasesc in general la o departare mai mare”, a explicat directorului Parcului Natural „Lunca Muresului”.

Exista doua explicatii

Specialistii estimeaza ca in zona Parcului Natural „Lunca Muresului” sunt intre doi si patru castori. Aradenii asteptau cu sufletul la gura aparitia castorului in zona pentru ca, in toamna anului trecut, urme ale acestor animale au fost descoperite si pe malul maghiar al Muresului, vizavi de localitatea Cenad, din judetul Timis.

Pot exista doua explicatii pentru reaparitia castorului in zona. Acest lucru se poate datora reintroducerii sale intre anii 1991 si 1993 pe Tisa de catre unguri sau datorita unui proiect derulat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice din Brasov, care avea ca scop reintroducerea castorului in Romania. Castorii au fost adusi din Germania, fiind eliberati intr-un habitat studiat inainte si considerat extrem de favorabil pentru inmultirea lui.

Conform H.G. nr. 2151 din 2004, Lunca Muresului a fost declarata in mod oficial Parcul Natural „Lunca Muresului” pe o suprafata de 17.166 de hectare. Castorul este o specie indigena care a disparut din Romania la mijlocul secolului al XIX-lea ca urmare a vanatorii excesive, dar si a consolidarii malurilor raurilor.

PORECLA

„Inginerul regnului animal”

Castorul este supranumit „inginerul regnului animal”. Specialistii spun ca afirmatia este pe deplin adevarata, intrucat castorul realizeaza tot felul de constructii, care mai de care mai uimitoare. Printre acestea se afla barajele. Lucrand in comun, castorii rod copacii care cresc pe malurile raurilor. Acestia se pravalesc in apa, iar specia isi face adaposturi si baraje.

Apoi castorii aduc pietre si namol, intarind constructia cu ajutorul cracilor si tepuselor. Castorii mai fac tot felul de canale de la apa, pe care le strabat in permanenta, dar si „colibe”, niste casute din ramuri impletite. Castorii pot face baraje efective doar pe raurile mici, care au adancimea de cel mult un metru. Pe apele mari, cum e Muresul, din pomii doborati la mal isi fac adaposturi.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *