Aurul de la Rosia Montana a luat mintile guvernului

Mai prin vara, presedintele Basescu se deplasa la Rosia Montana ca “sa impace istoria cu economia”. aur Rosia Montana

In noiembrie, la intalnirea cu membrii GDS, Traian Basescu a declarat ca nu este inca edificat cu privire la proiectul minier de la Rosia Montana.

Cand H.-R. Patapievici a atacat problema distrugerii patrimoniului arheologic din perimetrul de exploatare a aurului, presedintele a devenit vizibil iritat si a schimbat brusc subiectul.

Toate speculatiile facute de presa, cu privire la sustinerea tacita a proiectului Rosia, de catre guvernul Boc I si implicit de catre presedintele Basescu, au fost confirmate de reprezentantii cabinetului Boc IV.

In timp ce Boc s-a limitat sa declare ca proiectul Rosia va fi reevaluat, Videanu a dat asigurari ca intentioneaza repornirea acestuia “cat mai curand posibil”.

Faptul denota ca proiectul a fost adoptat de ministrul nominalizat al economiei, intr-o asa-zisa forma “atenuata”, dupa “negocierile” purtate de Videanu cu ministrul nominalizat al mediului, Laszlo Borbely.

Ultimul se straduieste sa dea coerenta politicilor de mediu promovate de antecesorul sau, Attila Korodi, care a reusit sa introduca in regim de urgenta, pe ordinea de zi a Parlamentului, prin intermediul UDMR, proiectul de lege privind interzicerea folosirii cianurilor in activitatile de minerit din Romania.

Asta, dupa ce in 2005 Tisa a fost poluata cu cianurile scurse accidental de la exploatarea miniera Borsa, fapt care s-a soldat cu distrugerea faunei piscicole de pe intregul sector ungar al raului.

Aflat intr-o disperata cautare de lichiditati, statul se arata dispus sa faca pact cu diavolul, desi partea care ii va reveni in viitor din aurul de la Rosia nu va depasi 4 miliarde $.

Terenul a fost incalzit de presedinte, al carui dublu discurs cu privire la proiectul Rosia denota ca autoritatile au avut tot timpul o agenda ascunsa.

Victoria in alegeri a lui Basescu s-a suprapus peste cel mai mare pret istoric al aurului, de 1.226 de dolari pe uncie, iar acum, blestemata foame de aur l-a transformat pe ucenicul vrajitor Boc intr-un nou rege Midas, care nu-si mai poate ascunde urechile de magar sub scufie.

Sursa: Gardianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,554FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente