Austria, ingrijorata de lipsa informatiilor despre amplasarea unui nou reactor la Kozlodui

  0
  636
  Austria, îngrijorată de lipsa informaţiilor despre amplasarea unui nou reactor la Kozlodui
   Austria, ingrijorata de lipsa informatiilor despre amplasarea unui nou reactor la Kozlodui
  Austria, ingrijorata de lipsa informatiilor despre amplasarea unui nou reactor la Kozlodui

  Austria este ingrijorata de lipsa de informatii detaliate cu privire la impactul asupra mediului inconjurator al eventualului nou reactor care urmeaza sa fie amplasat la centrala nucleara de la Kozlodui, in Bulgaria, potrivit cotidianului Dnevnik, citat de Agerpres. Institutul austriac de ecologie a redactat un raport la comanda Ministerului federal al agriculturii, padurilor, mediului inconjurator si apelor care are ca scop sa des¬crie efectele pentru Austria ale unui eventual incident grav la Kozlodui.

  Intentia Bulgariei este amplasarea unui nou reactor de ultima generatie (3 sau 3+) cu o putere nominala de 1.200 MW. Sofia a anuntat Viena cu privire la aceasta intentie in iunie 2013, iar in octombrie i-a trimis raportul privind impactul asupra mediului inconjurator.

  Expertii austrieci formuleaza zeci de intrebari catre autoritatile bulgare. Scopul lor principal este sa stabileasca cat de mare este riscul pentru Austria, distanta fata de Kozlodui fiind de 700 de kilometri. Autorii raportului austriac sustin ca datele din documentul primit de la partea bulgara nu le permit sa excluda acest risc in cazul celui mai negru scenariu (explozie nucleara cauzata de o avarie tehnica, de caderea unui avion sau de un cutremur puternic).

  Un scenariu bazat pe datele meteo reale din anul 1995 arata ca este probabil sa se ajunga la contaminare cu Cesiu-137, ceea ce ar impune masuri de urgenta in agricultura austriaca, precum culegerea timpurie a recoltei sau punerea la adapost a pasarilor si animalelor. Expertii austrieci intreaba de ce partea bulgara prezinta date doar cu privire la perimetrul de 200 kilometri in jurul centralei, in conditiile in care datele arata ca in cazul in care viteza vantului este de 2 metri pe secunda, in primele 48 de ore contaminarea radioactiva se va extinde la 346 km, iar daca viteza vantului este de 5 kilometri pe secunda, vor fi afectate si zone indepartate la 864 kilometri de la centrala.

  In decembrie 2013, Holdingul bulgar de energie a semnat un acord cu grupul american Westinghouse cu privire la amplasarea unui nou reactor la centrala nucleara la Kozlodui. Premierul bulgar Plamen Oresarski a declarat atunci ca, daca totul va decurge normal, lucrarile de constructie a reactorului ar putea incepe in anul 2016. Este vorba de un reactor „AP 1000”, de 1.000 MW, care sa li se alature celor doua existente si care au aceeasi capacitate. Alte patru reactoare ale centralei, de 440 MW fiecare, au fost oprite, la cererea Uniunii Europene, in perioada 2002-2006, deoarece au fost considerate nesigure de catre Bruxelles. Decizia de principiu privind construirea unui nou reactor la Kozlodui a fost luata in anul 2012 de guvernul precedent, care a hotarat sa renunte definitiv la proiectul pentru o centrala nucleara la Belene.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.