Autoritatile antimonopol din UE intentioneaza sa impuna companiei Gazprom o amenda de 15 miliarde de dolari

Autoritatile antimonopol din UE intentioneaza sa impuna companiei Gazprom o amenda de 15 miliarde de dolari
Autoritatile antimonopol din UE intentioneaza sa impuna companiei Gazprom o amenda de 15 miliarde de dolari

Autoritatile antimonopol din UE intentioneaza sa impuna companiei Gazprom o amenda de 15 miliarde de dolari pentru folosirea abuziva a dominatiei ei pe pietele din Europa centrala si de est, a anuntat comisarul european Joaquin Almunia.

Aflat la Vilnius si vorbind la o conferinta de presa, responsabilul Comisiei europene a declarat ca structurile de reglementare ale UE, care investigheaza cazul Gazprom au inceput sa lucreze la o declaratie privind pretentiile fata de gigantul rus al gazelor naturale, precizeaza presa rusa citand Reuters.

Almunia a mentionat ca organele abilitate au facut cercetari in Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Bulgaria. Comisarul a refuzat, pe de alta parte, sa precizeze termenul la care UE si-a propus sa inainteze pretentiile sale. Pe surse s-a aflat ca acest lucru se va intampla pana la sfarsitul acestui an.

Bruxelles a inceput a dechis o ancheta antimonopol in privinta Gazpromului la 4 septembrie 2012, societatea rusa, considerata privita de marea majoritate a analistilor occidentali drept arma economica a presedintelui Vladimir Putin, fiind suspectata de incalcarea normelor de concurenta pe piata europeana a energiei.

In primul rand, Gazprom este suspectat ca a segmentat pietele gazelor naturale, ingreunand, astfel, livrarile in tarile membre. In al doilea rand, se presupune ca intreprinderea a blocat diversificarea furnizarii de gaze naturale. Iar in al treilea rand, se crede ca Gazrpom ar fi putut impune preturi incorecte pentru clientii sai, prin corelarea lor la evolutia cotatiilor petroliere.

Comentand subiectul, cotidianul Vedomosti precizeaza ca UE ar putea depune o plangere impotriva Gazprom in primavara anului viitor. “Un proces intre Gazprom si UE ar putea dura ani de zile si nimeni nu poate anticipa cum se va termina o asemenea procedura. Dar, indifereant de forma sub care Gazprom functioneaza in Europa, ca structura comerciala ea intra sub incidenta legislatiei UE, inclusiv in domeniul concurentei”, noteaza publicatia mentionata, citand punctul de vedere al expertilor de la Squire Sanders.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *