Autoritatile de mediu au aprobat eliberarea autorizatiei integrate revizuite de mediu a combinatului chimic Azomures

Autoritatile de mediu au aprobat eliberarea autorizatiei integrate revizuite de mediu a combinatului chimic Azomures

In data de 31 ianuarie, in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica, ce a avut loc la Agentia pentru Protectia Mediului Mures, s-a luat decizia de emitere a Autorizatiei Integrate de Mediu revizuite nr. SB 84 2007 referitoare la S.C. Azomures S. A. Tg. Mures. Comisia a fost formata din reprezentanti ai ARPM Sibiu – autoritatea competenta pentru eliberarea autorizatiei integrate revizuite, APM Mures, ABA Mures, GNM Comisariatul Mures, ISU Mures, ITM Mures si DSP  Mures.

In proiectul autorizatiei revizuite se arata ca pana in iunie, respectiv decembrie 2012, conducerea Azomures are obligatia sa evalueze, sa identifice sursele de emisii fugitive si sa identifice masurile care trebuie aplicate. De asemenea, Azomures trebuie sa finalizeze anumite investitii de mediu si sa faca o automonitorizare si masuratori ale emisiilor in Cristesti si Mureseni.

„Studiile de evaluare pentru identificarea surselor de emisii fugitive, precum si proiectele elaborate conform rezultatului evaluarii, vor fi inaintate la ARPM Sibiu la termenele mentionate si vor include recomandari privind masurile necesare a fi aplicate. Termenele de finalizare a lucrarilor pentru reducerea emisiilor fugitive, conform proiectelor elaborate si a masurilor identificate, se vor stabili de catre ARPM Sibiu impreuna cu SC AZOMURES SA, fara a se depasi perioada de tranzitie aprobata pentru instalatii”, se arata in proiect.

Proiectul de revizuire a autorizatiei integrate de mediu poate fi consultat AICI.

Platforma chimica si sediul central al S.C. AZOMURES S.A. ocupa o suprafata totala de  955.764 mp de teren si sunt amplasate in extremitatea de vest a zonei industriale a municipiului Targu Mures, la o distanta de 4 km de centrul orasului. Combinatul avea la sfarsitul anului 2011 aproximativ 2.600 de angajati.

Reamintim ca municipiul Targu Mures a fost poluat cu amoniac de peste 200 de ori in 2011. Depasirile de amoniac au fost inregistrate in preajma Combinatului, fiind masurate cu analizorul automat al Agentiei pentru Protectia Mediului Mures care functioneaza din luna martie 2011. In urma depasirilor concentratiei de amoniac, Garda de Mediu Mures a aplicat sapte amenzi combinatului Azomures.

In cazul in care combinatul nu va respecta planul de conformare, risca sa ramana fara autorizatia de mediu si sa se sisteze activitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *