Cancerul creierului este cauzat de mutatii genetice

Cancerul creierului este cauzat de mutatii genetice

Doua mutatii genetice ar putea fi la originea glioblastomului, o forma de cancer al creierului frecvent la copil, rezistent la radio si chimioterapie.

Cancerul creierului, numit glioblastom, este unul dintre cancerele depistate adesea la copil. Este o forma de cancer grava, rezistenta la radioterapie si chimioterapie. Iata ca o echipa de cercetatori canadieni a reusit sa faca un pas enorm, descoperind o cauza genetica a acestei forme de cancer. Ei au identificat doua mutatii care afecteaza o gena-cheie, histone H3.3. Important este ca aceste mutatii genetice ar putea fi implicate in aproximativ 40% dintre glioblastoamele diagnosticate la copil.

Nada Jabado, cercetator la Centre Universitaire de Sante McGill (CUSM), explica in revista de specialitate Nature ca „aceste mutatii impiedica celulele de a se dezvolta in mod normal si le ajuta sa protejeze informatia genetica a tumorii, facandu-le mai putin sensibile la chimioterapie si radioterapie. De asemenea, a fost studiata implicarea genei H3.3 in alte forme de cancer cum ar fi cel de colon, de pancreas sau in leucemie. Specialistul Nada Jabado subliniaza, totodata, ca este o dovada clara a faptului ca genomul nostru, daca are unele modificari,  acestea pot explica unele cancere si, probabil, inclusiv alte boli. Un lucru este sigur, chiar daca acest drum este lung, progresul in privinta tratamentelor oncologice la copii sunt evidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *