Autoritatile din Mures cauta solutii pentru a evita o eventuala poluare de la Bicapa Tarnaveni

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Mures a analizat, marti, situatia creata pe platforma batalului de la combinatul chimic Bicapa Tarnaveni, din cauza lipsei fondurilor pentru exploatarea statiei de epurare a apelor uzate, a carei oprire ar putea duce chiar la poluarea raului Tisa.
tarnava mica
„Aceste bataluri ramase din timpuri trecute au fost exploatate absolut neecologic, creand un mare risc pentru raul Tarnava Mica, chiar avand anumite poluari care au ajuns pana in Ungaria. Nu s-a facut atunci prea mare scandal, dar au fost poluari”, a declarat seful Agentiei pentru Protectia Mediului, Danut Stefanescu.

Potrivit acestuia, daca statia de epurare se opreste, exista pericolul producerii unei poluari dezastruoase. „Statia de epurare trata apele provenite de pe platforma si apele evacuate de la ceilalti agenti economici care lucrau pe platforma. In urma datoriilor mari acumulate de societate, Finantele Publice au trecut-o in insolventa. Dupa trecerea in insolventa si preluarea de catre o societate care o administreaza aceasta societate se afla in imposibilitatea de a mai plati muncitorii pentru a exploata aceasta statie de epurare, care este absolut necesara”, a spus seful APM.

Stefanescu a adaugat ca statia de epurare functioneaza, iar in acest fel apele de pe platforma nu pun in pericol mediul, insa daca este pusa in pericol functionarea statiei, consecintele pot fi grave. „Toate apele incarcate, apele pluviale, vor ajunge in Tarnava Mica, apoi in Mures si in Tisa, intrucat cromul hexavalent, substanta cancerigena, nu se epureaza singur. Merge pe cursul de apa si il gasim peste tot”, a sustinut Danut Stefanescu.

Bicapa este proprietatea statului roman si este administrata de AVAS, insa toate demersurile facute de-a lungul anilor catre AVAS s-au soldat cu esecuri. Seful APM Mures a afirmat ca ministrii mediului din ultimii ani au promis ca vor cauta o rezolvare, insa nu au facut nimic concret in acest sens.

Lichidatorul judiciar, Todor-Soo Ignatie, de la RVA Mures -Insolvency Specialists Targu Mures, a declarat ca din data de 16 iulie personalul de paza de pe platforma se retrage, intrucat datoriile catre firma de paza sunt de peste 150.000 lei, iar cei zece muncitori de la statia de epurare au ajuns sa lucreze voluntar. Lichidatorul a mai afirmat ca Bicapa are datorii foarte mari la bugetul local, la bugetul de stat si la banci, iar el nu reuseste sa vanda terenurile apartinand societatii, intrucat investitorii sunt descurajati de zona care arata „ca dupa bombardament”.

Prefectul de Mures, Marius Pascan, a cerut convocarea in regim de urgenta a responsabililor de la nivel central din cadrul AVAS, Ministerului de Finante, Ministerul Mediului, Garzii de Mediu. El spune ca trebuie gasita macar o formula de compromis pentru plata muncitorilor de la statia de epurare. Pascan a cerut Primariei Tarnaveni, Politiei si Jandarmeriei sa studieze posibilitatea asigurarii pazei obiectivului.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *