Autoritatile judetene lupta impotriva poluarii Jiului

Imaginea dezolanta creata de deseurile care plutesc pe raul Jiu a determinat autoritatile judetene sa intocmeasca un plan de masuri pentru diminuarea efectelor poluarii.
poluare rau
GORJ. Precipitatiile cazute in bazinul hidrografic al raului Jiu, pe cursul superior, genereaza, potrivit reprezentantilor prefecturii Gorj, viituri care antreneaza un volum mare de deseuri solide, materiale textile, PET-uri, sticle si multe altele. Pe tot cursul superior al Jiului plutesc deseuri solide care polueaza apa. Imaginea dezolanta incepe in zona Petrosani si se accentueaza pe suprafata Lacului de acumulare Vadeni, apartinand SC Hidroelectrica SH Targu Jiu. Din pacate, conform spuselor reprezentantilor SC Hidroelectrica, pe langa aspectul inestetic al sectorului de rau, probleme deosebite creeaza plutitorii mecanismelor hidromecanice ale lacului, acestia implicand si costuri suplimentare pentru colectarea si transportul lor. „Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Gorj a efectuat, de-a lungul timpului, numeroase actiuni de igienizare a tronsonului Polatiste-parau Sadu, dar aceste actiuni sunt destul de dificile, deoarece accesul in anumite zone este dificil, existand si pericolul viperelor”, a spus Teodor Popescu, directorul SGA Gorj.

Zeci de pubele amplasate la Lainici

In zona Manastirii Lainici au fost amplasate de curand 21 de pubele pentru depozitarea deseurilor. Din pacate, s-a constatat ca actiunile de acest gen devin ineficiente, pentru ca o noua viitura aduce imediat alte deseuri care se depun pe malurile raului Jiu si pe suprafata Lacului de acumulare Vadeni. „Societatile comerciale din Petrosani si Valea Jiului isi arunca deseurile pe apa raului, iar aceasta vine apoi la noi si ne polueaza. Avand in vedere aceste aspecte, la sediul Companiei Nationale a Huilei Petrosani a avut loc o intalnire cu factorii de decizie din domeniul protectiei mediului, pentru a se identifica solutiile pentru stoparea poluarii raului Jiu. Una dintre solutii ar fi educarea populatiei si a agentilor economici pentru protejarea albiilor raului, fata de poluarea cu deseuri solide si lichide si responsabilitatile ce le revin”, a adaugat Teodor Popescu.

Plan aprobat in unanimitate

Planul de actiune privind diminuarea efectelor poluarii raului Jiu si masurile care se vor lua a fost aprobat in unanimitate de catre reprezentantii tuturor institutiilor din Gorj, reunite la Colegiul Prefectural de ieri, de la Prefectura Gorj. Sistemul de salubrizare in zona localitatilor adiacente raului Jiu si afluentilor acestuia va trebui pus la punct, iar infiintarea necontrolata de depozite de deseuri trebuie oprita. Unele dintre masurile din noul plan de actiune al autoritatilor se refera la identificarea principalelor zone poluate si a potentialilor poluatori de pe cursul superior al Jiului, la asigurarea cu cosuri, pubele, containere, a parcarilor si a eventualelor puncte de stationare a turistilor ce tranziteaza Defileul Jiului, la desfasurarea de activitati de verificare si constientizare a populatiei privind efectele poluarii apelor.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *