Parc in Lunca, inca un rateu

O noua sesiune de finantare pentru reabilitarea spatiilor verzi a fost ratata de Primaria Craiova. La precedentele doua transe, municipalitatea nu a fost prezenta, fiindca nu a intocmit nici un proiect. La cea de-a treia, din iulie 2008, s-a prezentat, insa n-au mai fost bani.
parcul lunca

Putinii bani usor de obtinut pentru reamenajarea parcului din Lunca Jiului au trecut pe langa Craiova in primele trei sesiuni de depunere a proiectelor pentru infiintarea sau extinderea de parcuri, cand primaria putea sa obtina, in baza unui proiect eligibil, doua milioane de lei de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Suma reprezinta, conform calculelor functionarilor publici, abia o treime din fondurile necesare investitiei in reabilitarea parcului din Lunca, intr-o prima etapa. Chiar si asa, mai bine mai putin decat nimic. Insa, la Craiova, deloc! Fiindca personalul de specialitate din primarie a dormit, a ratat finantarile din decembrie 2007 si ianuarie 2008, cand MMDD a alocat bani pentru infiintarea de spatii verzi. Functionarii au elaborat pana la urma un proiect, pe care l-au depus in sesiunea 15 iulie – 15 august 2008. Degeaba: banii distribuiti pentru 2008, 60 de milioane de lei, nu ajungeau nici macar pentru cele 313 proiecte depuse de administratiile publice trezite mai devreme, in ianuarie. „Sesiunea de depunere iulie-august a fost anulata, din lipsa de fonduri. Proiectul va fi depus in sesiunea august-septembrie”, a declarat Carmen Licu, purtatoarea de cuvant a Primariei Craiova. Intr-adevar, intre 25 august si 5 septembrie, MMDD primeste cereri de finantare pentru extinderea sau infiintarea de parcuri, pentru care vor fi repartizate 86 de milioane de lei.

Visuri mari

Daca proiectul municipalitatii este bun, Craiova ar avea loc inaintea altor localitati pe lista MMDD, datorita numarului mare de locuitori. Cele doua milioane de lei care ar sosi in Banie gratie acestui proiect ar fi folosite pentru initierea primei etape de modernizare: defrisari, desecari, drenaje, plantari si alte lucrari necesare pregatirii zonei in perspectiva unei interventii de anvergura, prin care sa fie transformate cele 54 de hectare de teren din Lunca Jiului. Pentru aceasta ar mai fi insa nevoie de peste cinci milioane de lei, potrivit studiilor primariei. Iar pentru etapa a II-a, cand se doreste aducerea parcului la standarde inalte si construirea unui strand european, primaria ar mai avea nevoie de inca… zece milioane de euro. Edilul-sef, Antonie Solomon, a declarat ca parcul din Lunca Jiului este unul dintre obiectivele prioritare in aceasta legislatura.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *