Tone de substante toxice zac in depozite pentru ca autoritatile nu au bani sa le distruga. In Bistrita -Nasaud exista peste sase tone de astfel de substante neidentificate. Garda de Mediu asteapta de ani buni fonduri europene pentru distrugerea acestora.
Materialele toxice provin din departamente desfiintate ale Directiei Agricole. Un barbat din localitatea Teaca a cumparat acum cativa ani un fost depozit de fructe, dar nu a stiu ca acolo se aflau si substantele periculoase.
„In anul 2002 am cumparat hala si aici le-am gasit. De aproximativ opt ani de zile sunt in custodie substantele care nu se cunosc ce substante sunt”, a afirmat Gheorghe Mihalci, proprietar depozit.
In depozitul de la Teaca sunt sase butoaie cu substante pe care nici autoritatile nu au reusit sa le identifice. In total sunt 300 de litri de substante clasificate ca fiind toxice.
Reprezentantii directiei fitosanitare i-au spus sa aiba grija de substante.
„Mi-a spus sa le pastrez sub cheie, sa nu umble nimeni la substantele respective pentru ca o sa vina cineva sa ridice substantele dar nici pana in momentul de fata nu au venit”, a adaugat Gheorghe Mihalci, proprietarul depozitului.
Reprezentantii Garzii de Mediu spun ca distrugerea substantelor i-ar costa foarte mult si isi pun speranta in fondurile europene.
„Sunt destul de costisitoare lucrurile astea. Impreuna cu un alt program de tip Phare cum a fost cel din 2007, o sa incercam sa le distrugem in totalitate”, a declarat Ioan Bors, comisar sef, Garda de Mediu, Bistrita-Nasaud.
In Bistrita – Nasaud trei persoane fizice si doua juridice au in custodie 6.124 de kilograme de substate toxice solide si lichide. Si tot in Bistrita-Nasaud mai sunt depozitate aproape 1.500 de pachete cu materiale toxice, care nici macar nu au fost cantarite.
Sursa: Adevarul