Raul Garcia, unul dintre cei mai mari animatori Disney: Trateaza natura cu respect!

„Linxul pierdut”, filmul de animatie produs de Antonio Banderas, regizat de Manuel Sicilia si de Raul Garcia, unul dintre cei mai mare animatori de la Disney, a fost prezentat in premiera in Romania in cadrul festivalului de filme eco „Green Planet Blues”, de la Sinaia. Filmul a primit premiul Goya (echivalentul spaniol al Oscarului) in 2009.Raul Garcia

In”Linxul pierdut” (El lince perdido) este vorba despre un linx iberian ghinionist, Felix: tot ce face il duce la spitalul veterinar. Acesta, alaturi de prietenii sai trebuie sa scape de un milionar excentric care doreste sa captureze tot soiul de animale pe cale de disparitie. REALITATEA.NET a vorbit in exclusivitate cu regizorul si animatorul fimului, Raul Garcia.

Cum s-a nascut filmul „Linxul Pierdut”?

Raul Garcia: Ideea a venit de la Departamentul de Mediu al Guvernului Andaluzian, care a vrut sa explice copiilor ca este gresit sa tratezi urat natura, apoi noi am intors ideea pe toate partile si am facut acest film. De la sloganul care ni s-a dat „Trateaza natura cu respect”, l-am dezvoltat in acest film, in care toate personajele sunt animale pe cale de disparitie in Spania: capra iberiana, cameleonul. Cameleonul o duce mai bine in ultima vreme, au reusit sa mentina populatia de cameleoni. Toate locurile din film, sunt reale, inclusive numele zonelor. Mergi pe plaja Bolonia, care a mai aparut in filmul „Indian Jones and the last crusade”, apoi in muntii Sierra Morena. Ne-am distrat vizitand acest locuri si fotografiind absolut totul.

Cat de mult a durat realizarea filmului?

Raul Garcia: Trei ani. De la concept pana la realizarea animatiei.

Ati invatat multe despre linx cu aceasta ocazie?

Raul Garcia: Foarte mult. Chiar daca este o comedie, a trebuit sa aflam multe lucruri despre personajele pe care le desenam. Mai sunt 200 de lincsi in Spania si sunt extreme de greu de inmultit in captivitate. Sunt 100 de lincsi intr-o zona, si alti 100 in alta parte. Dar destul de apropiati unii de ceilalti. Asa ca daca izbucneste un incendiu, poate sterge de pe fata Pamantului toata populatia de lincsi iberieni. In film ne jucam cu linxul care are ghinion tot timpul, dar asa este si in realitate. Este foarte greu pentru ei sa supravietuiasca, pentru ca ei mananca iepuri si iepuri nu mai sunt. A fost o boala care a afectat iepurii din Spania si foarte multi au murit. Si distrugerea habitatului duce la disparitia linxului Iberian. Apoi, cand sunt mici, lincsii se bat intre ei. Daca linxul are doi pui, ei se bat si se omoara astfel. Le place sa se joace cu electricitatea, sa roada fire electrice…si multi mor astfel, exact ca in film. Exista centre de protectie in Spania care se ocupa de inmultirea linxului. Anul acesta s-au nascut 12-15 pui in captivitate.

Personajele rele sunt inspirate din realitate?

Raul Garcia: Nu. Doar din punct de vedere fizic, am vrut sa ii aducem un omagiu lui Terence Stamp, cel care a interpretat personajul negative din filmele Superman, cu Christopher Reeve. Colegul meu regizor, Manuel Sicilia, este un mare fan Superman.

Sunteti o persoana eco?

Raul Garcia: Incerc. Insa simt ca sunt neputinicios. Pentru orice lucru mic bun pe care il fac, corporatiile fac lucruri rele de zeci de ori mai mari. Cat despre film, mesajul eco este unul subtil. Nu am vrut sa fie de genul „aoleo, trebui sa reciclam, aoleo trebuie sa protejam natura”. Este un film care poate fi folosit in scoli, sa distreze elevii si sa le raspunda la intrebari.

Antonio Banderas a ajutat mult la promovarea filmului?

Raul Garcia: El nu a fost implicat de la inceput in film. Dupa ce am realizat 15 minute din „Linx pierdut”, m-am dus la el si i-ar aratat si a zis ca e minunat si ni s-a alaturat. Vom continua sa facem impreuna filme de animatie.

Cat de greu este sa ajungi sa lucrezi la Disney, ca animator?

Raul Garcia: M-am nascut in Spania si am crescut cu desenele de la Disney, asa ca mi-am dorit sa ajung si eu intr-o zi sa lucrez pentru ei. Am muncit mult, am invatat cum sa animez, am inceput sa lucrez la diverse filme si intr-o buna zi am ajuns la Disney. Visul meu s-a indeplinit. Am lucrat la Disney in cea de-a doua perioada de aur a lor: am lucrat la Frumoasa si Bestia, Alladin, Pochahontas, Regele Leu. De aceea, in Linxul pierdut avem o secventa luata din Regele Leu. A fost greu, avand 70 de ani de istorie Disney in spate. Simteam cu stafiile fostilor animatori se uita la ce face eu.

Care sunt planurile dumneavostra de viitor?

Raul Garcia: Lucrez la alt film regizat de Manuel Sicilia, regizez un film dupa Edgar Allan Poe si tocmai am terminat „Caderea Casei Usher”, regizat de Christopher Lee. O sa mai fac astfel de povesti, care nu sunt eco, dar mai trebuie sa variem si noi. Acum lucrez ca independent, in Spania, Los Angeles si Luxembourg.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *