Confectioneaza cetere din deseuri

0
329

Fostul primar din comuna Vargata fabrica instrumente muzicale inedite din materiale neconventionale. Kilyen Domokos sculpteaza ceterele, pentru a fi cat mai pe placul clientilor. Artistul ciopleste si porti pentru satenii din zona.cetera din deseuri

Toti localnicii din comuna Vargata il cunosc pe Kilyen Domokos, un batranel de 70 de ani, vestit in toata zona pentru talentul sau artistic. Cei mai multi il stiu de la primarie, unde a ocupat fotoliul de primar timp de 28 de ani, insa batranul s-a facut cunoscut si datorita pasiunii sale pentru fabricarea ceterelor, un fel de viori populare.

Ineditul acestor instrumente sta in modul lor de creatie. Kilyen Domokos le confectioneaza din resturi de lemn si fier. Astfel, pentru o cetera, batranul foloseste o bucata de lemn de foc, un butuc mai tare pentru cheile de acordare facute din fier beton de 6 mm, iar pentru corzi, cablu de ambreiaj de Dacie.

„Este cel mai simplu instrument popular care exista in lume. Fabricarea unei cetere imi ia cam doua saptamani, timp in care o acordez, iar apoi se poate canta la ea. Cetera e un instrument care nu poate fi folosit decat la cantatul melodiilor populare simple”, explica batranul.

„Caut sa las traditia mai departe”

Cetera mesterului din Vargata are un sunet care aduce putin cu mandolina, nu are arcus, iar corzile sunt atinse direct cu degetul pentru a scoate sunetele dorite. Dupa ce sunt gata, artistul le sculpteaza. „Instrumentele sculptate devin obiecte de decor si ii atrag si pe tineri. Eu nu vreau ca traditia aceasta a confectionarii ceterelor sa moara, de aceea caut s-o las mai departe.

Momentan, am un tanar sculptor interesat sa invete fabricarea lor”, ne-a mai spus artistul popular. Batranul a inceput sa confectioneze cetere din copilarie, cand oamenii de la tara nu-si puteau permite achizitionarea de instrumente muzicale.

„Cand eram copil nu exista electricitate, eu am crescut descult si cu lampa cu petrol, dar imi placea mult muzica, asa ca m-am apucat sa-mi cioplesc o cetera, sa am la ce canta”, povesteste batranul. Lucrarile batranului sunt unice in zona. „Pe toata Valea Nirajului nu mai e nimeni care sa stie face astfel de cetere”, a adaugat Kilyen Domokos.

Artistul popular de la Vargata a sculptat pana acum peste 30 de cetere, pe care le-a vandut sau le-a facut cadou prietenilor. Pe langa acestea, batrantul sculpteaza si portile caselor. „Am cioplit in stilul secuiesc peste zece porti, prima data pentru mine, apoi pe la parohiile din zona. M-am apucat de sculptatul lor de zece ani, practic de cand am iesit la pensie”, a mai spus artistul.

CE ESTE CETERA

Potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, titera sau cetera este un instrument muzical compus dintr-o cutie de rezonanta cu coarde de metal, puse in vibratie prin atingere cu o lama (ori cu un inel) de os sau de metal.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.