Autoritatile par sa se urneasca in cazul constructiei ilegale din zona Padis

Autoritatile par sa se urneasca, in cazul constructiei ilegale din zona Padis

Incet-incet, autoritatile par sa se urneasca, in cazul constructiei ilegale din zona Padis. Doi comisari ai Garzii de Mediu Bihor au fost in zona Padis, saptamana trecuta.

In nota de constatare incheiata in urma controlului, pe 21 septembrie, cei doi comisari semnaleaza existenta a „20 de piloni de lemn, amplasati pe o suprafata de 6 metri latime si 8 metri lungime, pe care a fost amplasat un container metalic avand caracteristici de locuinta/adapost temporar, avand la exterior un sistem de evacuare a fumului”. Comisarii nu au dat de proprietarul terenului, observand si ca proprietarea nu e pazita sau locuita. Exista, insa, o placuta care avertizeaza ca terenul este supravegheat video! Comisarul-sef Gheorghe Ratiu ne-a declarat, totusi, ca proprietarul e din Bucuresti.

La fata locului, trimisii Garzii de Mediu au constatat ca acea constructie se afla in Zona de Protectie Integrala a Parcului Natural Apuseni. Mai precis, la circa 300 de metri pe directia Nord-Vest de Rezervatia Naturala Molhasurile de la Izbuce. Ca atare, au constatat ca aceasta constructie e ilegala, deoarece incalca legislatia de mediu. Comisarii de mediu nu au luat insa nicio masura, deoarece au aflat ca Administratia Parcului Natural Apuseni sesizase deja Politia. Ieri, am aflat de la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius ca luni s-a deschis un dosar penal in acest caz.

Dupa ce initial au stat inerte la sesizarea Clubului Ecologic Transilvania din Cluj asupra unei constructii ilegale in zona Padis, iata ca autoritatile au inceput sa miste ceva. „Va sesizam faptul ca in zona preconizatei si mult mediatizatei «partii de schi» din zona Padis se pun bazele unei viitoare constructii, despre a carei legalitate ne punem semne serioase de intrebare, aflandu-se in Zona de Conservare Speciala (sau Zona de Protectie Integrala – n.r.) a Parcului Natural Apuseni, in apropierea Molhasurilor de la Izbuce. Ne exprimam temerea ca astfel de actiuni vor conduce la distrugerea iremediabila a zonei. Speram totodata ca institutiile abilitate in aplicarea si respectarea legilor vor actiona prompt pentru stoparea acestei initiative si pedepsirea celor vinovati”, ne transmiteau ecologistii din Cluj-Napoca, in urma cu cateva saptamani. Administratia Parcului Natural Apuseni a cerut sprijinul Consiliului Judetean Bihor, Inspectoratului de Stat in Constructii, Garzii de Mediu – Comisariatul Bihor si Inspectoratului Judetean de Politie – Sectia 2 Politie Rurala Beius.

Legea se cere aplicata

In cele din urma, politistii din Beius au pasat cazul celor din Stei, iar cei din Stei au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Beius, unde luni, 24 septembrie, s-a deschis dosarul penal nr. 1007/P/2012. Constructia apartine unui proprietar din Bucuresti. Si, se arata intr-o nota de constatare a comisarilor Garzii de Mediu, constructia respectiva incalca legislatia de mediu, deoarece se afla intr-o Zona de Protectie Integrala. E vorba despre Legea 49/2011 privind ariile protejate, ce aproba OUG 57/2007. In OUG se arata, la art. 22, al. 5, litera b), ca in Zonele de Protectie Integrale „se interzic activitatile de constructii-investitii, cu exceptia celor destinate administrarii ariei naturale protejate si/sau activitatilor de cercetare stiintifica ori a celor destinate asigurarii sigurantei nationale sau prevenirii unor calamitati naturale”. Iar in articolul 52 se arata ca nerespectarea acestor norme constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda penala de la 30.000 la 60.000 lei.

Ramane de vazut cat de repede va fi instrumentat dosarul, cand si cum vor fi pedepsiti cei vinovati si cand va fi demolata acea constructie care pangareste zona protejata. In situatia in care Statul Roman nu va reusi nici in acest caz sa impuna respectarea legii, am putea asista la un precedent periculos pentru zona carstica Padis – cunoscuta si apreciata la adevarata sa valoare doar de catre amatorii de natura. Nu si de pasionatii de schi!

Proiect cu cantec

In acest context al constructiilor imobiliare ce se vor in zona, reamintim ca antreprenorul Viorel Popa doreste realizarea in zona Padis a unei partii de schi cu sat de vacanta, ce-si propune dezvoltarea unui turism invaziv in acea zona protejata prin lege. Tocmai aceasta problema legala tine in loc proiectul imobiliar, care cauta acum sa primeasca lumina verde de la instantele de judecata. Fara succes, deocamdata. Proiectul imobiliar ce-si proclama valente turistice ar beneficia din plin si de drumul ce se modernizeaza in aceasta perioada, dinspre comuna Pietroasa spre varf, pana pe platoul Padis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *