Autorizatia de mediu a Romplumb, suspendata pe sase luni

Autorizatia de mediu a Romplumb, suspendata pe sase luni

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj a decis astazi, 23 august, suspendarea autorizatiei integrate de mediu emisa companiei Romplumb, pentru o perioada de sase luni. Hotararea a fost luata ca urmare a depasirilor inregistrate la emisiile de dioxid de sulf. Responsabilii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj au precizat, pentru eMaramures.ro, ca daca in termen de sase luni societatea nu va remedia problemele existente la uzina poluatoare, astfel incat sa se incadreze in valorile limita impuse de autorizatie, documentul va fi anulat.

Decizia de suspendare a autorizatiei integrate de mediu vine dupa ce, saptamana trecuta, inspectori de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj, impreuna cu comisari ai Garzii de Mediu Cluj au efectuat un control la uzina baimareana. Depasirile constante ale parametrilor fixati pentru emisiile de dioxid de sulf au facut ca autoritatile sa suspende autorizatia, anterior societatea Romplumb avand termen pana in 14 august sa remedieze problemele.

„Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj- Napoca a luat decizia suspendarii Autorizatiei Integrate de Mediu (AIM) nr. 124 din 3 mai 2011, emisa pentru SC Romplumb SA Baia Mare, pentru o perioada de maximum 6 luni. Decizia a fost luata in urma neconformarii cu prevederile autorizatiei integrate de mediu privind valorile limita de emisie la indicatorul dioxid de sulf. In consecinta, autorizatia integrata de mediu se suspenda pana la eliminarea cauzelor care au determinat suspendarea”, a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei Regionale de Protectia Mediului Cluj, Adina Maier.

Emisii de doua ori peste limita admisa
Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures, Viorel Iancu, a precizat pentru eMaramures.ro, ca din automonitorizarile realizate de Romplumb reiese clar ca valorile la emisiile de dioxid de sulf sunt de doua ori mai mari fata de limita impusa prin autorizatia de mediu.

“Noi ce putem spune si la aceasta data, din monitorizari si practic mai mult din automonitorizarea facuta de societatea Romplumb, fiindca transmisiile de la cosul de 120 se fac online la Agentia Locala, este ca depasirile sunt vizibile. La dioxid de sulf, la emisii sunt undeva la 400-500, fata de 200 micrograme pe metru cub admis”, a afirmat directorul APM Maramures, Viorel Iancu.

In cazul in care in decurs de sase luni, Romplumb nu se va conforma prevederilor deciziei de suspendare a documentului emis de Agentia Regionala de Protectia Mediului Cluj-Napoca, autorizatia integrata de mediu se va anula, a adaugat Adina Maier.

Romplumb trebuie sa-si sisteze activitatea
Autoritatile de mediu au precizat ca, in mod normal, Romplumb ar trebui sa isi sisteze activitatea dupa hotararea luata de agentia din Cluj, cel putin pana in momentul in care instalatia va reusi sa se incadreze in parametrii impusi de autorizatie, iar verificarile in aceasta situatie vor reveni Garzii de Mediu Maramures. Pana in acest moment, comisarul-sef al Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, nu a putut fi contactat.

Directorul societatii Romplumb Baia Mare, Vasile Uta, nu a dorit sa comenteze decizia de suspendare a autorizatiei integrate de mediu, spunand ca se afla la Bucuresti si ca asteapta sa vada aceasta hotarare. In plus, acesta a aratat ca, la ora actuala, Romplumb se afla in litigiu cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj, solicitandu-se suspendarea partiala a unor articole din autorizatia integrata de mediu emisa pentru uzina. Prima infatisare este programata pentru luna septembrie.

De altfel, Vasile Uta a a declarat, in urma cu o saptamana, ca indicatorii pentru emisiile de dioxid de sulf sunt imposibil de respectat si ca parametrii din autorizatia emisa pentru Romplumb sunt mai stricti decat in cazul altori poluatori din Europa, motiv pentru care s-a cerut prelungirea termenului somatiei emise de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *