Avertisment: afacerile poluante a 5 companii de pe piata, in pericol

  1
  476

  poluareSocietatile care nu obtin autorizatiile de mediu vor fi inchise

  Romania risca sa intre in procedura de infringiment, daca cinci companii aflate sub incidenta directivei europene privind controlul integrat al poluarii nu isi vor reglementa situatia pana la sfarsitul lunii octombrie. Ministrul Mediului, Attila Korodi, s-a aratat ieri de-a dreptul indignat de aceasta situatie. Daca cele cinci firme vor continua sa functioneze sunt aproape de a fi inchise, peste o luna si jumatate, intrucat nu au investit in reducerea poluarii si nu pot fi, in aceste conditii, autorizate. „Cu doar doua luni inainte de scadenta – 30 octombrie 2007 – , cinci societati nu au depus nici macar documentatia pentru solicitarea autorizatiei integrate de mediu. Vorbim despre Casirom SA din Turda, despre ICPM SA Baia Mare, Cerola SA si AXM PROD 93 SRL din Craiova si despre Cerealprod SA Galati (…) Dupa 30 octombrie 2007, Romania, ca toate celelalte state membre UE, se va afla in situatia in care toate instalatiile IPPC trebuie sa detina autorizatii integrate de mediu. Cele care nu vor detine aceste autorizatii nu vor mai putea functiona sau, in cazul continuarii functionarii acestora, Romania intra in procedura de infringiment (incalcare). Consecinta va consta in amenzi usturatoare pentru tara noastra, platite din bugetul public. Adica eu sau dumneavoastra vom suporta din propriul buzunar aceasta penalitate, pentru a sustine afacerea poluanta a unui operator de pe piata din Romania”, a declarat Korodi ieri, intr-o conferinta de presa.

  Peste 87% din firme, in regula

  Pentru a lamuri mai bine situatia, ministrul a prezentat situatia instalatiilor din Romania care intra sub incidenta Directivei Europene IPPC privind controlul integrat al poluarii. In procesul de negociere cu UR, tara noastra a inceput cu un numar de 716 instalatii industriale de acest tip. Dintre acestea, in prezent mai exista 660 de astfel de instalatii, pentru ca o parte si-au sistat activitatea, iar altele si-au redus capacitatea. Korodi a explicat ca acest lucru s-a realizat tocmai in ideea de a iesi de sub incidenta directivei, care presupune costuri „foarte mari” de conormare.
  „Ca sa va faceti o idee, costurile totale necesare pentru ca instalatiile romanesti sa respecte normele europene privind poluarea industriala se apropie de trei miliarde de euro”, a spus Korodi, citat de Mediafax.
  Pentru un sfert din cele 660 de instalatii, Romania a reusit sa negocieze perioade de tranzitie mai indelungate. Dintre acestea, au fost deja autorizate peste 87 %, adica 577. La acestea se adauga alte 78 de instalatii pentru care s-a depus documentatia si care se afla momentan in procedura de autorizare, a mai spus ministrul.
  „Vreau sa precizez clar ca autoritatile de mediu nu vor tolera depasirea termenelor de conformare asumate de fiecare operator in parte. (…) La aceasta ora mai exista patru societati comerciale ale caror autorizatii integrate de mediu, pentru anumite instalatii, sunt suspendate: Jack Morris SRL din Iepuresti, Giurgiu, careia i s-a anulat deja autorizatia, Sunshine Romania SRL din Giurgiu, care mai are doua saptamani pentru conformare, UVCP SA din Turnu Magurele si King House Rom SRL din Mavrodin, judetul Teleorman, care mai are doua luni pentru conformare”, a mai spus ministrul Korodi.
  In Romania, in acest moment, exista instalatii industriale care functioneaza inca din 1900 (in industria ceramica), 1920 (instalatii mari de ardere) sau 1937 (in industria sticlei), „ceea ce inseamna ca operatorii trebuie sa faca eforturi financiare deosebite”.

  Ce s-a spus la Bruxelles?

  In propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, Comitetul a reamintit observatiile privind evolutia punerii in aplicare a acestor norme pe care le-a inclus in avizul sau din decembrie 2003.
  Atunci, Comitetul isi exprimase ingrijorarea fata de cateva probleme deja identificate in procesul de punere in aplicare a Directivei. Acestea cuprindeau intarzieri si confuzii la transpunere, intarzieri si lipsa de transparenta in ceea ce priveste conditiile impuse amplasamentelor supuse controlului IPPC, dificultati in asigurarea unor standarde consecvente de inspectare a amplasamentelor in uz si de eliberare a autorizatiilor. De atunci, Comisia a elaborat un plan de actiune pentru sprijinirea unor progrese mai rapide in intreaga Uniune, iar Comitetul se bucura sa constate, din studiile curente realizate de Comisie cu privire la punerea in aplicare, ca, intr-adevar, lucrurile par sa se fi accelerat in mai multe regiuni din Uniune. Totusi, la 22 februarie 2007, la Bruxelles, existau si motive de ingrijorare. Se previziona deja ca mai multe state se vor confrunta, probabil, cu dificultati majore in efortul de a aduce toate amplasamentele in regim de control IPPC pana la sfarsitul anului 2007, in conformitate cu cerintele Directivei (majoritatea tarilor din Europa au avut la dispozitie 10 ani pentru aplicarea deplina a Directivei si chiar noile state membre au avut la dispozitie circa trei ani pentru a realiza cel putin cadrul fundamental de control pentru amplasamentele cu instalatii). Tot in acelasi document se mai mentioneaza ca exista ingrijorare si pentru lipsa de transparenta in legatura cu motivele care au determinat unele autoritati competente sa acorde autorizatii unor operatiuni care sunt departe de a respecta nivelurile de emisii stabilite prin documentele BREF. Conceptul de baza de evaluare integrata care sa permita aplicarea unor compromisuri rezonabile intre emisiile in diferite medii nu este intotdeauna pus in aplicare in mod eficient, constata la acea data Comitetul Economic si Social European.

  Citeste articolul Avertisment: afacerile poluante a 5 companii de pe piata, in pericol
  integral in Curierul National

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.