Aviara survoleaza Delta

0
431

Victime” au fost doar orataniile dintr-o gospodarie din Murighiol. Autoritatile au luat masurile ce se impun, in liniste.

Veterinarii considera ca noul episod de gripa aviara din localitatea tulceana Murighiol a fost determinat de pasarile migratoare. Vestea buna este ca nu au mai fost identificate si alte cazuri in afara gospodariei unde s-a inregistrat evenimentul. In plus, nici autoritatile nu au mai declansat acelasi spectacol mediatic ca acum doi ani.
Ancheta epidemiologica preliminara conduce la concluzia ca pasarile domestice din Murighiol au fost contaminate cu virusul gripei aviare prin intermediul pasarilor migratoare, se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Potrivit acestuia, Rezervatia Biosfera Delta Dunarii a anuntat ca, in zona Murighiol, miercuri, au fost identificate aproximativ 6800 de pasari salbatice. „Furajele administrate pasarilor din gospodaria respectiva proveneau dintr-o zona frecventata de pasari salbatice. Joi (n.r. – ieri) a fost efectuata cea de-a doua dezinfectie a gospodariei unde a fost diagnosticata gripa aviara”, a precizat sursa citata. Dupa identificarea virusului, toate cele 56 de gaini si 16 rate din gospodaria respectiva au fost ucise si distruse si a fost efectuata prima dezinfectie.
Filtre si analize
Echipe de medici veterinari monitorizeaza in continuare starea de sanatate a pasarilor din zonele de protectie si supraveghere prin examene clinice. De asemenea, au fost prelevate 200 de probe serologice, tampoane cloacale si traheale, care au fost trimise pentru examinarea de laborator. Filtrele de dezinfectie sunt active la intrarea, iesirea si la debarcaderul din localitatea Murighiol. In continuare este restrictionata in zona de protectie circulatia animalelor si sunt interzise comercializarea si transportul pasarilor, carnii de pasare si al oualor. Pentru informarea populatiei au fost postate afise si s-a luat legatura cu primariile si consiliile locale pentru a sprijini aceasta actiune.
Laboratorul din cadrul Directiei Sanitare Veterinare Tulcea a examinat un numar de 51 de probe de sange. Dintre acestea, au avut rezultat pozitiv numai patru probe, prelevate de la cadavrele de rate din gospodaria unde a fost diagnosticata gripa aviara, se precizeaza in comunicat.
Tot H5N1
ANSVSA a conformat, miercuri, un focar de gripa aviara la pasari dintr-o gospodarie din Murghiol, judetul Tulcea. Analizele de laborator au indicat prezenta virusului aviar H5N1. Tulpina de virus urmeaza sa fie expediata la Laboratorul Comunitar de Referinta pentru Influenta Aviara din Weybridge, Anglia, pentru a fi inregistrata in banca de virusuri a Uniunii Europene.
Dupa confirmarea existentei virusului gripei aviare, Comandamentul Antiepizootic judetean a stabilit zona de protectie (raza de 3 km) care include localitatea Murighiol si zona de supraveghere (raza de 10 km), care include gospodariile din localitatile: Mahmudia, Dunavatul de Jos, Dunavatul de Sus, Plopu si Sarinasuf.
Zonele invecinate au anuntat deja instituirea unor masuri de protectie, inclusiv in Bulgaria. De altfel, autoritatile sanitare au si inceput vaccinarea celor aproximativ 3600 de locuitori din zona si au trecut la informarea populatiei cu privire la masurile de protectie.
Peste Romania au trecut, in toamna lui 2005 si primavara lui 2006, aproximativ 150 de focare de gripa aviara, iar peste un milion de pasari au fost sacrificate.

Sursa: Ziua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.